В рамките на проект Sustaingas (Устойчив газ) биологични производители от цялата страна се включиха в специализиран семинар, на който получиха повече информация по актуалната в Европа тема за производството на биогаз и възможностите инсталации за биогаз да бъдат използвани в земеделските стопанства у нас. За производството на био биогаз се използват отпадъци от земеделската дейност – слама от зърнени култури, отпадъците от резитбата в лозарството и овощарството и висококалоричните отпадъци от животновъдството.

 

Фолкер Йениш

 

По проекта се предвижда и издаването на Наръчник за производство на биогаз в услуга на фермерите като до края на октомври той ще бъде преведен на български език и изпратен на заинтересованите биофермери, за да дадат те оценката си за този наръчник. Партньорите по проекта подготвят и първия по рода си уебинар (онлайн семинар), свързан с биологичното производство.

 

“Уебинарът най-общо е насочен към биологичното производство. В рамките на семинара фермерите ще получат най-общ поглед върху проект, по който работим в партьорство 8 организации от 6 държави - Sustaingaz, както и за развитието на пазара за биогаз и за органично земеделие. Фермерите ще получат информация за това как функционира процесът за производство биогаз и как той може да бъде интегриран в биологичното земеделие. Разбира се, на този уебинар ще представим на българските фермери и всички материали, които вече сме разработили по проекта“, сподели за Фермер.БГ Фолкер Йениш от Renac academy (Академия за възобновяеми енергийни източници), Германия.

 

И допълни, че българските земеделски производители, които проявявят интерес могат да изтеглят безплатно всички материали. „Целта е да предоставим повече информация на биопроизводителите. Важно е да отбележа, че този първи по рода си интернет семинар ще се проведе на български език. Засега правим подготовка за семинар на 30 октомври като очакваме поне 25 участници, но ако се окаже, че има по-голям интерес от страна на българските земеделски производители, имаме възможност и готовност да организираме и следващи семинари през 2014 г.“, допълни Фолкер Йениш.

 

По думите му на 1 февруари 2014 година екипът по проекта предвижда и провеждането на уъркшоп за български земеделски производители, двудневна работна среща ще се проведе в средата на следващата година, като тя ще бъде организирана от българския партньор по проекта – Фондация за околна среда и земеделие. Земеделските производители, които проявяват интерес да участват в уебинара на 30 октомври, могат да се регистрират на сайта www.sustaingaz.eu.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!