Предложението от тези дни на чиновници от БАН да бъде въведен данък върху земеделските земи, разбуни духовете в земеделския сектор.

 

В предложението на БАН, фермерите не виждат логично обяснение, как това ще стимулира крайната производителност и увеличаване на ръста в брутната добавена стойност в икономиката, на стратегически важен сектор като аграрния. Още повече не става ясно кой ще плаща новия данък - собственика на земята или този, който я обработва. И при двата случая обаче, с подобно предложение се цели закърпване на дупки в общинските бюджети, без да се анализира негативния ефект, който подобен данък може да генерира в сектора.

 

Раздразнени и обидени от поредното необмислено предложение, което може да се яви поредната спънка пред родния земеделец, фермери зададоха контра въпрос към управляващите : Кога ще сложат данък върху партийните субсидии?

 

Освен нововъведените от преди няколко години нови данъчно-осигурителни тежести, земеделските производители в България плащат и ежегодно данък върху получаваните субсидии. Предложението за въвеждане на данък върху земеделската земя може да предизвика генериране и ескалиране на напрежение в аграрния сектор, което да доведе до протести, заявиха пред Фермер.БГ ключови фигури от бранша.

 

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!