За трета година земеделци страдат от природните аномалии, поразяващи изцяло реколтата им. Проливните дъждове последните няколко месеца оказаха неблагоприятно влияние върху продукцията на фермери в цяла България. Лошото време унищожи реколти както на овощари, така и на зеленчукопроизводители. Най-много пострадаха ягодоплодните, а също така и лозята.
 
„По сергиите в момента може да се намерят предимно македонски, италиански, турски, испански, полски и дори албански червени зеленчуци. Същото е положението и с краставиците”, обясни пред Монитор Костадин Ламбев, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. 
 
Той допълни, че според него реколтата от български оранжерийни зеленчуци, които се продават в момента по пазарите у нас, не е компрометирана.  Пласират се количества, които са на нивото на миналата година, проблемът е обаче, че те покриват не повече от 20% от целия пазар.

"Обилните дъждове ще се отразят неблагоприятно на някои култури. Независимо дали реколтата е добра или не, цените на пазара са високи поради други фактори", коментира още по темата и Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите и овощарите в Бургас.

 

Кюстендилска област е най-силно засегната, тъй като там има измръзвания освен при сливите, също и при някои сортове ябълки. В Пазарджишко има проблеми с ранните череши и сливите. Почти във всички планински райони джанките и лозята също са измръзнали.