Производители на плодове и зеленчуци проведоха среща със заместник министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, за да намерят заедно решение на проблема със сезонната работна ръка в сектора. Това съобщи за Фермер.БГ Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари. 
[news]

„На тази среща ние поставихме пред управляващите огромния проблем, който имаме в нашите сектори –  плодове и зеленчуци и ягодоплодни със сезонната заетост на работната ръка. Просто хората в момента работят нелегално, защото няма механизъм, по който ние да ги назначим временно. Знаете, че нашата работа зависи много от условията в околната среда, валежи, метеорологични условия и в един момент се получава така, че ако им пуснем трудови договори, те могат да не работят точно в тези дни за които е трудовия договор, защото времето е неподходящо за работа в полето“, обясни Колев.
 
Неправителствените организации от сектор Плодове и зеленчуци предлагат узаконяването на работната ръка да става чрез ваучерна система. „Ние проучихме как стоят нещата в другите европейски страни. Нашето предложение е да използваме ваучерна система за узаконяване на работната ръка, тоест за всеки отработен ден от дадения човек, ние като ЗП си закупуваме ваучер от регионалните бюра по труда. С този ваучер, чрез залепяне или по друг начин, ние ще отчитаме че даденият човек е работил на дадената дата в нашето стопанство, тъй като ние вземаме при плодовете с повечето декари 200-300 човека за 1 ден, на следващия ден почиват, на по-следващия ден пак ги наемаме и по този начин с ваучерите става много лесно администрирането на този вид работа“, посочи Николай Колев. 
 
От Социалното министерство е поет ангажимент да се направи анализ на възможностите. Овощарите също ще изпратят допълнителна информация, за да може да се реши проблемът.
 

Очаквайте интервю с Николай Колев по-късно във Фермер.БГ!

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!