За да получават директни субсидии по схемата за обвързана подкрепа, фермерите трябва да доказват с фактури, че са произвели и продали отгледаните в стопанствата си плодове и зеленчуци, или произведеното мляко и месо. Оказва се, обаче, че някои от фермерите не могат да се ориентират в документацията. 
 
 
"Мандрата, с която работя се е пререгистрирала, има нова фирма и то за пети или шести път", разказа животновъд от Търновско пред Фермер.БГ. Именно това, според него, му пречи да получи фактурата, за да получи субсидията, тъй като той разполага с копие от фактурата, но Държавен фонд "Земеделие" не я признава, а старата фирма вече не съществува, обясни проблемът си фермерът. 
 
Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров обясни къде е объркването. 
 
 
"Всеки фермер трябва да има договор с фирмата, която изкупува млякото му. Задължително е на всеки 6 месеца този договор да се обявява, а когато предава млякото, той трябва да има документ за това. Фактурата не се издава от мандрата.
 
Тя се издава от фермера – дали ще е на хартиен или електронен носител, той трябва да има фактура. А като има месечните фактури, защо му е нужна фирмата, дори и да е закрита? Представя ги и приключва", обясни Зоров.