Биоземеделието далеч по-малко вреди на околната среда, сравнено с конвенционалното, при което се използват химични торове и пестициди, пише изданието segodnya.ua.

Синият камък - разрешен в Европа за още 7 години

Фермери, които преминаха към биоземеделие, успяха да увеличат печалбата си 6 пъти. Всички те са част от проекта Crops For Better Soil в рамките на европейската програма за опазване на околната среда LIFE.

В проекта са взели участие производители на пшеница от четири испански региона, специализирани в производството на евтина пшеница за фураж. Те са се отказали от изкуствените торове и пестициди и са засели по-малко площи, за да може земята да си отпочине.

Като резултат пшеницата им получила сертификация като органичен продукт. Фермерите успели да я продадат на доста по-висока цена. По този начин печалбата им от хектар нараснала от 50 до 300 евро за 5 години от старта на проекта.

Създателите на програмата Crops For Better Soil се стремят да покажат на европейските фермери, че биоземеделието може да бъде рентабилно. То много по-слабо вреди върху околната среда. Много фермери и до днес таят опасения към био методите за земеделие, смятайки че те ще доведат до спад на приходите им.