Специалисти с високи постижения в запазването и развитието на ценния генофонд в българското животновъдство получиха отличието „Зооинженер на 2017 г.“.
 
 
Традиционното награждаване се състоя за единадесети път днес в София. Организатор на официалната церемония е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) в партньорство с браншовите организации в сектора.
 
На празника присъстваха зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, съветникът на министъра Бойко Синапов, представители на академичната общност и предприемачи, видя репортер на Фермер.БГ.
 
В категорията „Перспективен млад зооинженер“ званието получиха Елисавета Пенкова и Глория Василева.
 
Дама взе и наградата „Зооинженер – селекционер“. Излъченият победител е Елена Костадинова, номинирани бяха също Деян Тодоров и Петя Желязкова.
 
 
„Зооинженер - мениджър“ на 2017 г. стана Николай Кръстанов в конкуренция с Деян Тодоров и Димитър Димитров.
 
Безспорен фаворит за наградата „За цялостен принос в областта на развъдната дейност“ стана проф. Светозар Тянков, който през тази година отпразнува своя 80-годишен юбилей.
 
В приветствие към професионалната общност зам.-министър Цветан Димитров благодари на двете висши учебни заведения – университетите в Пловдив и в Стара Загора за това, че дълги години са водили успешни битки за запазването на да не зооинженерната специалност.
 
Обучените в страната професионалисти заемат своето място в производството, като се грижат не само за селекцията на животните, но и за навлизането на новите технологии в стопанството. „И нека не забравяме, че днес ние се радваме на генетичен потенциал в животновъдството, който нашите предци са създали“, пожела в заключение зам.-министър Димитров.