Европейският съюз (ЕС) обяви допълнителни мерки за подпомагане на европейските фермери, засегнати от руската забрана за внос, като разшири помощните мерки и за млечния сектор.

 

“Ценовите сигнали на европейския млечен пазар показват, че руската забрана за внос започва да се отразява на този сектор”, се посочва в изявление на комисаря по земеделие Дачиан Чолош.

 

В отговор Европейската комисия (ЕК) е решила да заплати за съхраняването на масло, мляко на прах и някои видове сирене за срок от три до седем месеца. Очакването е така да се задържи падането на цените и да се даде време на производителите да намерят алтернативни пазари.

 

ЕС не може да определи точен бюджет, тъй като все още не е ясно какви видове сирене ще могат да бъдат съхранявани. „Цената зависи от обема. Няма официален таван”, заявиха още от ЕК.

 

За миналата година европейският експорт на млечни продукти за Русия е възлизал на 2.3 млрд. евро, включително 1 млрд. евро за сирене.

 

Фермер.БГ припомня, че към момента ЕК обяви помощни мерки за плодове и зеленчуци с общ бюджет на помощта за всички държави-членки в размер на 125 милиона евро и допълнителни 30 милиона за праскови и нектарини.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!