Комисарят на ЕС по търговията Сесилия Малстрьом обяви, че новите търговски договори може да влязат съвсем скоро в сила, тъй като ЕС води преговори със Сингапур, Австралия и Нова Зеландия. По думите й договорите ще стимулират малките и средните предприятия в Европа не само по отношение на развитието им, но и с оглед разширяване на износните пазари, пише Meatinfo, позовавайки се на Spożywczy.

Страната, в която кравите са повече от хората

Един от примерите, приведени от еврокомисарят, е полският сектор от малки и средни предприятия, който активно използва всички преимущества, дадени от CETA.

„Ние използваме активно договора с Канада. Към днешна дата 59 000 нови работни места в Полша съществуват, благодарение на търговията с тази страна. 75% от полските компании, които изнасят своята продукция в Канада, са малки и средни по мащаб. Те са основата на европейската икономика“, казва Малстрьом.

Преди няколко седмици ЕС приключи преговорите с Мексико по новия търговски договор, а пазарите на Сингапур и Виетнам съвсем скоро ще бъдат отворени за европейските доставчици.

Трябва да припомним, че се очаква търговския договор с Япония да бъде подписан до края на годината.

Работим още с Австралия и Нова Зеландия, подчертава Сесилия Малстрьом.