Африканската чума по свинете (АЧС) създава проблеми за отрасъл свиневъдство в Европа, тъй като чуждестранните партньори отказват да продължават преговорите за доставка на европейско свинско месо поради разпространението на вируса, пише pigua.info.

Бъдещето на свиневъдството: Ферми на 7, 9 или 13 етажа


Миналата година бяхме в изгодно положение по време на преговорите за експорта на свинско месо в Япония. Сега АЧС създава проблеми за целия отрасъл свиневъдство в Европа, отбелязва Кристиан Дучи, ръководител на санитарната служба в Румъния (ANSVSA).

Подобна ситуацията откриваме и в преговорите с Южна Корея. САЩ също се отказаха от планираните проверки на производствените предприятия и ферми в Румъния през януари тази година.

Същевременно румънските власти очакват група инспектори от Мексико, която ще направи проверка на местното свиневъдство в навечерието на реформирането на Глобалния договор между ЕС и Мексико. Търговската сделка е на етап приключване на разработването. Не е изключено съществено да се увеличи европейският износ на птиче и свинско месо.

Според Дучи европейските производители и власти трябва да положат всички усилия в борбата с разпространяването на АЧС, за да не се отрази вирусът негативно върху европейския отрасъл свиневъдство, което е напълно възможно в близко бъдеще.