Животновъдите трябва да извлекат максимума от пролетната трева, като извеждат животните на паша всеки път, когато това е възможно, казва експертът по отглеждане на говеда и овце Дарил Бойд от CAFRE, пише agriland.ie.

Как храненето на кравите ще обърне процеса на глобално затопляне

Провежданите изпитания доказват ползата от определянето на по-големи пасища, където животните да пашуват в
продължение на не повече от 3 последователни дни. Ползите при този подход се дължат на консумацията на свежа трева, обяснява Бойд.

Скорошни проучвания сочат, че слабото или умерено тъпчене на пасищния райграс, доминиран от тревни площи на свободно дрениращи се почви, не е определящ за растителната маса при следващото пашуване.



В същото време прекомерното тъпчене води до понижаване на растителната маса при следващата паша с до 30%, съобщава експертът.

По думите му е важно животните да се водят на паша през април, за да се гарантира качеството на тревата и растежа й през следващите паши.

Когато тревните площи се развиват върху почви, които слабо се дренират, тъпченето води до съществено редуциране на растителната маса за следващата паша - с 21% при слабо тъпчене, с 69% при умерено и с 97% при прекалено.



Бойд допълва, че непасищният райграс върху по-влажни почви не е способен да възстановява продуктивността си.

Експертът обръща внимание на състоянието на наскоро отелилите се крави. При тях може да е налице нужда от добавки магнезий.

Стресиращи фактори като студ, влажно време и липса на трева може да провокират тревна тетания. Това състояние може да бъде провокирано и от консумацията на бързорастяща трева, която е обогатена с калиев карбонат.



Обърнете сериозно внимание на младите телета за диария, пневмония и болки в ставите. Ранното диагностициране е ключът към понижаване на негативните ефекти.

Препоръчва се телетата да бъдат ваксинирани срещу клостридиални заболявания, тъй като рискът от развитието им се повишава в процеса на растеж и консумация на трева.