Земеделските производители, които получават повече от 2000 евро на година европейски директни плащания ще получат с 4% по-малки субсидии тази година, в резултат на намаления дългосрочен бюджет на Европейския съюз. Това се посочва в Регламент на ЕК, публикуван в четвъртък, съобщи Ройтерс.

По-рано тази година, лидерите на ЕС и Европейският парламент постигнаха съгласие за 13% намаление на разходите за селско стопанство между 2014-2020 г. в сравнение с предходния период от седем години.
 

[news]

Въпреки спада, селското стопанство ще остане най-голямият получател на средства на ЕС със своите 50 милиарда евро годишно.

В изявление на Европейската комисия се заявява, че намаляване е необходимо за избягване на 1,5 милиарда евро преразход на директните субсидии за 2013 г. , които ще бъдат изплатени от бюджета на блока 2014 г.

Комисията първоначално предложи 5% намаление за стопанства , които получават повече от 5000 евро годишно.

Съкращенията няма да се прилагат по отношение на земеделските производители в България, Румъния и Хърватия, тъй като режимът на преките плащания все още не е приложен изцяло в трите страни.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!