Два нови случая на подпалени земеделски масиви на територията на страната, съобщават от Областните пожарни служби. Първият случай е на изгорели четири декара с жито при полски пожар в село Куртово Конаре, Пловдивско. Сигналът за пожар в житения блок е получен в 13:20 часа вчера, благодарение на бързата реакция, пожарникарите са спасили още 300 дка посеви. 

 

При вторият инцидент са унищожени 15 декара с пшеница в района на село Бело поле, Видинско. Това съобщиха от полицията във Видин. Сигналът за пожар е подаден на 26 юни в 17.52 часа, като причина е записана: небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са 15 декара с пшеница, като 485 дка са спасени. 

 

Фермер.БГ припомня основните правила за пожарна безопасност, които трябва да се спазват: 

 
При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно сигнализиране и осъществяване на връзка на телефон 112.
 
По време на пожароопасния сезон, който продължава до месец ноември, се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.
 
Забранено е още паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи се в горския фонд и на разстояние до 100 м. от него. 
 
Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения.