Два аграрни законопроекта трябва да гласуват на второ четене народните представители през тази седмица. Това е записано в дневния ред на пленарното заседание на Народното събрание за 2-4 април. За второ гласуване в пленарна зала влиза законопроектът за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Ще се гласува общ законопроект, изготвен на основата на приетите на първо гласуване на 11.03.2014 г. два законопроекта с вносители Десислава Танева и група народни представители и Светла Бъчварова и група народни представители.

 

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи съдържа три основни групи промени. Първата е относно въвеждането на допълнителни изисквания към лицата, които могат да придобият право на собственост върху земеделски гори и земи от горския фонд за земедерлско ползване. Втората е във връзка с реда и условията за отдаване под наем на пасища и ливади от държавния и общинския поземлени фондове. Третата засяга разширяването на дефиницията за обхвата на масивите за ползване на земеделски земи.

 

За второ гласуване в пленарна зала влиза и законопроектът за защита на растенията, който беше приет на първо гласуване на 10.10.2013 г. С проекта за Закон за защита на растенията в българската нормативна уредба се въвеждат европейските законодателни норми за повишаване качеството и безопасността на растителната продукция.

 

Новият законопроект създава възможност за решаване на възникнали в практиката проблеми чрез въвеждане на общи принципи на интегрирано управление на вредителите, както и прилагането на спешни фитосанитарни мерки при установяване на карантинни вредители. Предвидено е одобряването на Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!