По предложение на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, премиерът Пламен Орешарски освободи председателя на Селскостопанска академия проф. Петър Славейков. Овакантеното място бе заето от доц. д-р Христо Бозуков, носител на грамота за цялостен принос за развитие на българското земеделие и отличен с диплом и три сертификата за иновации в областта на тютюна.

Доц. Христо Бозуков започва научната си кариера в Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) през 1984 год. Извървял е пътя от стажант – агроном до директор на научното звено, пост който заема от 2007 г. до назначаването му на председателския пост на Академията.

Завършва висшето си образование в ВСИ Пловдив през 1985 година със специалност „Инженер-агроном по защита на растенията и почвата” и специализация „Растителнозащитни технологии при полските култури”. Защитава докторска дисертация през 1999 година, а от януари 2002 година е ръководител на секция "Агротехника и растителна защита". От март същата година е избран за член на Научния съвет на ИТТИ. Хабилитиран е като старши научен сътрудник през 2003 год.

Доц. Бозуков има над 110 научни публикации, научно-приложни статии и доклади, 6 ръководства, наръчници и методики. Негови научни разработки са цитирани 62 пъти, като 32 от чужди автори. Член е на Консултативния съвет по тютюна към министъра на земеделието и храните. Участва и в работната група от експерти за изработване „Стратегия за тютюнопроизводството в България”.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!