Доброто финансиране на селското стопанство ще се запази като приоритет в новата Общо селскостопанска политика (ОСП).
 
 
Кооперациите не трябва да се притесняват, че няма да има пари след 2020 г., каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред общото събрание на Националния  съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ). През тази година организацията чества 25-годишен юбилей.
 
„Убеден съм, че може много по-ефективно да се управляват средствата“, каза още Порожанов, цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). 
 
След първите официални дебати по новите законодателни предложения на ЕК, които ще се проведат на съвета на министрите в Люксембург на 18 юни, министърът ще ги представи пред най-големите браншови асоциации в България.
 
Снимка: МЗХГ
 
„Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим приоритетите и бъдещия национален стратегически план и да ги внесем в Брюксел“, заяви Порожанов. 
 
Министърът оценени високо работата на българските кооперации. „Имаме ползотворен диалог по всякакви теми“, подчерта Румен Порожанов. Председателят на НСЗКБ Явор Гечев също отбеляза добрата комуникация с министерството.
 
Румен Порожанов разказа пред годишното общо събрание на НСЗКБ за дебатите по новата ОСП, включително и за приключилия на 5 юни неформален съвет на министрите на земеделието в ЕС, който се проведе в София. Той припомни, че за България се предвижда минимално намаление на средствата за директните плащания в размер на 0.7% при средно 3.9% за Съюза.