До дни Европейската комисия (ЕК) ще даде отговор на България за това възможно ли е да бъде променен референтния период за националните доплащания на тютюнопроизводителите. Въпросът се разисква в Правния отдел на Главна дирекция „Земеделие” на ЕК. Референтният период може да бъде променен и може да бъде приложена друга схема за национални доплащания, но различна от сега прилаганата.

Министър Димитър Греков каза, че сега прилаганият механизъм на национални доплащания е несправедлив и много хора произвеждат тютюн, а не получават тези субсидии, тъй като в момента доплащания се дават на хора, отглеждали тютюн през периода 2007 – 2009 година.

Фермер.БГ припомня, че преди две седмици министър Греков поиска помощ за справяне с проблемите на тютюнопроизводителите от еврокомисая по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош. Министърът обясни на еврокомисаря тежката финансова ситуация, в която се намират производителите на тютюн в страната ни поради ниските изкупни цени и забавяне на изплащането на тютюна. Министър Греков връчи на комисар Чолош официално писмо, което представя подробно проблема и се обръща към Европейската комисия за разбиране и съдействие за предприемане на мерки за подобряване на ситуацията.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!