Още три месеца имат фермерите, които отглеждат животни за месо и са се отказали от млечната си квота, за да подадат документи за целева субсидия за подпомагане на месодайното животновъдство. Крайният срок е 30 ноември, информираха от областната дирекция на държавен фонд “Земеделие”-Монтана. Одобрените може да получат до 130 000 лева за година.

Парите се изплащат до края на декември. Кандидатите по тази мярка трябва да са платили всички дължими данъци и такси към държавата. Другото изискване е, да нямат просрочени задължения към нито една от програмите за подпомагане на фонд “Земеделие”.

Субсидията се полага на земеделски производители, които отглеждат крави и овце-майки и са се отказали от млечните си квоти. Те трябва да разполагат поне с 5 декара пасищна площ за крава или декар за овца. Ако бъдат одобрени, фермерите са длъжни да поддържат броя на животните непроменен за определен срок след получаването на помощта - за кравите - три, а за овцете - две години. Броят на животните може да бъде нарушен по независещи от стопанина случаи - внезапна смърт на животно, неизлечима зараза и др.