До 20 декември ще бъдат изплатени 600 млн. лева по Схемата за единно плащане на площ и около 100 млн. лева за животновъдите. Преводът на сумите започва от следващата седмица. Това стана ясно по време на Консултативния съвет по животновъдство, научи Фермер.БГ.
 
 
Сумите за животновъдите ще бъдат изплатени на бенефициентите по мярка 14 “Хуманно отношение към животните”, като се стигна до решение спорните казуси по мярката, да бъдат разгледани от работна група. Заедно с това ще бъде изплатен и de minimis на фермерите, отглеждащи овце-майки и кози-майки, които не можаха да реализират изискуемите количества по схемата за обвързано производство през 2017 г.
 
До 20 декември ще бъдат изплатени и сумите по схемите за обвързана подкрепа, които говедовъдите отдавна чакат по сметките си. 
 
Критиката на редица браншови говедовъдни и биволовъдни асоциации за отпуснатия de minimis беше оборена от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който коментира, че минималната помощ е отпусната на стопаните, тъй като те не са получили никакво друго подпомагане – нито по ПНДЖ, нито по обвързана подкрепа.
 
По време на срещата е дискутирано и подпомагането по минималната схема през следващата година. От следващата година помощта de minimis, която националните власти имат право да отпускат на фермерите без необходимостта от предварително одобрение, ще се повиши до 25 хил. евро за три годишен период. Към момента този таван е в размер на 15 хил. евро. Това предложение беше поставено от ЕК, а в последствие бе и одобрено.
 
Заедно с това отделните селскостопански браншове няма да могат да получат повече от 50% от цялото предвидено подпомагане.