Големи площи засети с царевица са унищожени от набези на диви прасета в землището на  смолянското село Търън и шуменското село Ивански, съобщиха Дарик и Фокус. От посевите не е останало почти нищо. Земеделците в региона претърпяват солидни загуби, но въпреки това са безсилни и не могат да се справят сами с проблема. 
 
Фермерите от шуменското село разказват, че са взели всякакви предпазни мерки – наели са охранителна фирма, използват и препарати, които би трябвало да прогонват дивеча и все пак резултат няма. 
 
Кметът на село Търън и председател на ловна дружина в селото Явор Говедаров обясни, че от една седмица цели стада слизат, като за няколко часа изравят картофите от нивите и унищожават и царевицата. 
 
„Всяка вечер слизат и вършат поразии, снощи точно под моята къща има нива, засята с половин декар царевица, всичко унищожиха. Видях ги, снимах ги, но нищо не мога да направя, цяло село пропищя от тях”, каза той за Фокус.
 
Говедаров обясни, че са обмисляли в ловната дружинка да закупят царевица и да се опитат да ги отдалечат от селото, но след като вече са опитали зелено, едва ли ще могат да ги накарат да ядат друга царевица. Тъй като ловът на диви прасета е забранен, ловците смятат да поискат разрешение за подборен отстрел, но не са сигурни, че може да им бъде разрешен, защото такъв се прави само на болни животни. 
 
Дафинка Маркова, земеделски производител от Ивански разказва, че освен царевица и слънчоглед глиганите са нападали и житните посеви. 
 
„Това за нас са много големи загуби, аз имам унищожен 200 декара блок с пшеница, животните са нападнали и блок от 500 декара с царевица, който вече е в окаяно състояние, смазан унищожен", оплаква се Маркова пред Дарик. 
 
Тя разказва, че многократно е търсила съдействието на различни институции, но никой не е помогнал. Притеснява се, че безхаберието ще доведе земеделците до ситуация, в която ще са на ръба.
 
Радослав, който от години се занимава със земеделие, има ниви в землището на смядовското село Янково. Той разказва, че причина за набезите на дивеча е и липсата на храна в гората. Спомня си, как преди години в горите е имало достатъчно хранилки, а и дивечови ниви, които са осигурявали достатъчен хранителен запас на животните. Сега ситуацията не е такава - голяма част от горите в региона са отдадени за стопанисване на ловни стопанства и дружинки, които обаче явно не полагат нужните усилия, за да задържат дивеча в горите. 
 
От горското в Шумен заявиха, че все още официален сигнал за проблема при тях не е постъпил и посъветваха фермерите веднага щом забележат следи от набези на дивеч да подават жалби. След това РДГ сформира комисия от експерти, която оценява щетите, за да могат земеделците да получат някакво обезщетение за загубите си. 
 
„Дивите прасета в Шуменско - от 1 700 през 2010 са се увеличили до около 2 100 през 2015 г. В същото време, в резултата на увеличената популация и численост показана при таксациите, ние сме разрешили по-висок план за отстрел, тоест от около 1 000 бройки през 2010 на 1 400 бройки на 2015 година, с което се регулира популацията на тези животни", обяснява Емил Гелов - директор на РДГ-Шумен.
Земеделците продължават да търпят сериозни щети в разгара на сезона. Те вече са подготвили и сигнал до държавните институции на централно ниво, в който искат генерално решение на проблема, а именно разрешаване на отстрела на диви прасета целогодишно.