Към 19 май (четвъртък) има подадени заявления за общо 3 592 385 ха или 97% от всички заявени площи през Кампания 2015. 111 255 земеделски стопани са кандидатствали до момента за директните плащания. Това заяви в отговор на депутатски въпрос на проф. Светла Бъчварова министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Вече всички слоеве по различните направления са качени и в ИСАК, допълни тя. 
 
Повечето от земеделските стопани се притесняват, че трябва и втори път да ходят до Земеделските служби, за да приключат заявленията си. Те са подали заявлението си, но то не е финализирано, което означава, че е необходимо допълнително физическо време, за да могат всички тези над 111 000 земеделски стопани да могат да приключат заявленията си, репликира проф. Бъчварова
 
Депутатът съобщи и за множество сигнали, най-вече от земеделски производители от Южна България (Пазарджик, Пловдив), че белите петна не са включени в слоя и на практика не могат да бъдат заявени за подпомагане. „Има и случаи, в които пътищата в масивите се плащат на общините, имат правно основание, а не могат да бъдат заявени заради софтуера“, посочи проф. Светла Бъчварова. 
 
В дуплика земеделският министър заяви, че от 111-те хиляди фермери, които са подали заявления за подпомагане по директните плащания, към момента са приключени 92 000 заявления. Около 23 000 заявления са все още отворени. „Те ще бъдат приключени, като искам да ви уверя, че всеки един случай ще бъде разгледан и индивидуално, ако има необходимост, за да се защитят истинските права на съответния земеделски производител“, каза Танева. 
 
Основно не са приключени заявленията със специализирания слой по мярка 10 Агроекология по ПРСР и тези за пасищата, мерите и ливадите. По отношение на пътищата, в момента тече последната актуализация на Държавен поземлен фонд, на пътищата, на белите петна и на мери, пасища и ливади.