Като цяло ние – овощарите, тази година имаме проблем с липсата на продукция, а не толкова с реализацията. Това каза Димитричка Търпанова, председател на УС на Добруджански овощарски съюз за Фермер.БГ. 
 
Във връзка с проекта на Наредба 6 за условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете, която е свързана с продължаващото руско ембарго за внос на стоки от Европейския съюз, Търпанова обясни, че тази година реколта в много райони няма и на този етап проекта на Наредбата няма да е приложим за овощарите.
 
„Извънредното подпомагане в сектора не е бране и раздаване на изтеглената от пазара продукция на социални заведения. При нас проблемът е, че просто ние няма какво да берем. Това нас в момента няма как да ни касае, защото ние нямаме продукция, какво остава да я оставяме и да я изтегляме от пазара“, категорична е Търпанова. 
 
Овощарят допълни, че от извънредното подпомагане се възползваха големите страни членки, тъй като те работят на кооперативи, докато в България този модел не е ясно утвърден и реално постижим в момента.
 
„При нас ситуацията е друга, няма как да оставиш продукцията и да не я береш или да я изтеглиш от пазара, при положение, че подпомагането ти е на база реализирана продукция. И 200 кг продукция да имаш, гледаш да обереш плода и да го продадеш, за да получиш поне обвързано подпомагане, защото това, да оставиш растението и да не го береш, те лишава от правото на обвързано подпомагане“, обясни тя.
 
„Този проект на Наредбата излезе най-вече заради реколтата от череши в Кюстендил. В този ред на мисли ако имаш много продукция, унищожена от градушките, дъждовете, е нормално да го оставиш за небране, но като цяло ние тази година имаме проблем с липсата на продукция, а не толкова с реализацията. Реализацията е на ниска цена, там също ни удря, но предпочиташ да вземеш нещо, отколкото да го оставиш и да вземеш около 14 стотинки... Наредбата е добра, но за нас няма приложение“, заключи Търпанова. 
 

Очаквайте цялото интервю по-късно във Фермер.БГ!