„Тарифата за изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма за 2014 г. е внесена в Министерски съвет и очакваме да бъде приета на заседанието на 2 юли. Ветеринарните лекари нямат основание за протест“, заяви пред Фермер.БГ министърът на земеделието и храните Димитър Греков по повод готвения от Българския ветеринарен съюз протест като несъгласие с Тарифата.

 

„По-скоро животновъдите имат претенции към дейността, която извършват ветеринарните лекари. Никой не лишава лекарите от възможността да извършват необходимата имунопрофилактика на животните. За съжаление, установихме, че през миналата година ветеринарните лекари не са извършили дори елементарни профилактични мероприятия, а са се занимавали с административни услуги.

 

Направихме промяна в наредбата, с което облекчихме действията на животновъдите“, подчерта Димитър Греков. Като пример той посочи възможността идентификацията на животните да се извършва от животновъдите. „Вървим към намаляване на тежестта на зависимост от лекарите, без да им изземваме типичните функции“, допълни Греков.

 

По думите на министъра няма опасност имунопрофилактиката на животните в България да не бъде извършена. „Ако частните лекари се откажат от тази дейност, то ние имаме възможност да я включим в дейността на държавните лекари. В никакъв случай не сме зависими от частнопрактикуващите лекари“, заяви Димитър Греков.

 

Той допълни, че се търси консенсус и възможности за сутрудничество, а не конфронтация с Българския ветеринарен съюз. Греков, обаче, беше категоричен, че „10 млн. лв. не бива да отиват на халост“, а да се използват в помощ на българските животновъди“. „Българските животновъди не са доволни от частнопрактикуващите ветеринарни лекари. Затова трябва да търсим начин, форма и възможности частнопрактикуващите лекари да бъда полезни на животновъдите“, заяви още Греков.

 

Фермер.БГ припомня, че за изпълнение на имунопрофилактичната програма за 2014 г. са предвидени 32 млн. лв. По информация от БВС в началото на година им е била съобщена сума от 42 млн. лв., тоест намалението е с 10 млн. лв. Ветеринарните лекари настояват за финансово обезпечение на Тарифата с 15 млн. лв. В проекта на Тарифа след редукцията на общия бюджет, сумата е 9 млн. лв.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!