През последните 20 години земеделското производство е изложено на изпитание – на пазара липсват българските зеленчуци и плодове, които са били традиция за страната ни, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия земеделскит министър проф. Димитър Греков. Според него стопаните ни не са получавали най-адекватната помощ от държавата. Неравномерното разпределение на субсидиите през последните години, което се случва на единица площ, оказва негативен ефект.

За да се стимулират традиционните български производства, каквито са зеленчукопроизводството, трайните насаждения и животновъдството, на Съвета на министърите в Люксенбург беше взето решение, те да получават в новия програмен период  13,5% обвързана с производството подкрепа, посочи минсистърът.

Според Греков трябва да се даде възможност на българските земеделски производители да се явят директно на пазара – в големите търговски вериги и на големите тържища, защото по думите на министъра сега производителите са далеч от това, което се предлага на пазара.  Във връзка с темата за защитата на родната земеделска продукция, министър Греков отбеляза, че още от първия месец на встъпването му в длъжност е започнала и проверка по границите, борсите и тържищата на България.

[news] „Това, което правим е в защита на земеделските стопани. Те трябва да имат увереността, че държавата е на тяхна страна, че защитава техните интереси“, каза министър Греков и припомни, че едва 20% от всички земеделски продукти на пазара са родно производство. „Останалите 80% от зеленчуците и плодовете в страната ни са внос. Точно затова трябва да дадем повече възможности на нашите земеделски производители да бъдат конкурентни на пазара и да стигнат до големите търговски вериги”, допълни министър Греков.

„Водим диалог, за да чуем исканията на земеделските производители. Само през последните два месеца съм се срещнал с над 30 браншови организации. Най-важно е да чуем исканията на хората и да направим всичко необходимо за развитието на земеделието в България.” заяви министърът на земеделието и храните. Той припомни, че над 20% от населението у нас се занимава със земеделие и е важно държавата да познава проблемите им.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!