Участниците в съдебния спор срещу проекта на „Русгеоком БГ“ за добив на природен газ в Добруджа трябва да внесат общо 20 000 лв. депозит за извършването на експертиза за евентуалните последици от проекта.
 
 
Това стана ясно, след като на 15 януари тази година Варненският административен съд е решил да увеличи 20 пъти сумата за хонорари на определените пет вещи лица - хидрогеолог, сондажен инженер, геолог, химик и геолог-геофизик. Основните опасения на местните хора са, че сондажите за добив на газ може да отровят подпочвените води и едни от най-плодородните земи в страната.
 
Според определението на съда 13 300 лв. от тази сума трябва да бъде платена от „Русгеоком БГ“, а всеки от тримата граждани, конституирани като страна по делото, трябва да внесат като депозит по 1 900 лв. или общо 5 700 лв.
 
В същото време от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна, която е ответникът по делото, не се иска да плати дори лев. Оказа се също, че общинските власти в Добрич и Генерал Тошево не са се конституирали като заинтересовани страни по делото, въпреки че имаха решения срещу добива на природен газ в житницата на България. 
 
Така като заинтересована страна по делото се вписаха три физически лица – инж. Иванка Казакова, д-р Дона Пикард и Айдън Яия. Те заявиха, че не разполагат с исканите средства и обявиха дарителски сметки за събиране на необходимата сума.
 
 
„Междувременно граждани на Добрич и Генерал Тошево, както и Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Тошевско се активизираха по намирането на необходимата сума, която до началото на месец март трябва да бъде внесена като депозит във Варненския административен съд“, съобщи dobrichonline.com.
 

Проблемът беше поставен и пред народния представител от ГЕРБ Даниела Димитрова.

 
Преди ден тя имаше приемна за граждани в Генерал Тошево. Атанас Атанасов от инициативния комитет „За чиста България“ запозна депутата с развитието на съдебното дело и с необходимостта от законодателни промени, които да защитават земеделските земи от евентуални увреждания при добив на подземни залежи.
 
Делолото срещу инвестиционния проект за добив на природен газ от находище „Спасово“, община Генерал Тошево, започна миналата година. „Русгеоком БГ“ предвижда да изгради 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона.
 
След поредица от протести в региона се проведе местен референдум, на който близо 97% от хората се обявиха срещу проекта. След това на 3 януари 2018 г. премиерът Бойко Борисов обсъди с кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров резултатите от допитването и разпореди на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието Румен Порожанов „в спешен порядък да намерят решение на въпроса“, съобщи тогава правителствената пресслужба.
 
Следващото заседание на Варненския административен съд по делото е насрочено за 5 март 2019 г.