Поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променяно предназначението им от техните собственици, да бъдат облагани с данък. Това предложение на Министерството на финансите, добило популярност като „данък градина“, предизвика доста шумна реакция при оповестяването си в началото на октомври и доста тихо мина на първо четене в парламента миналата седмица.  Според юристите в едно такова предложение няма никаква юридическа логика.
[news]
На възрастната баба на село, която живее там и има три реда домати, ние ще й искаме 4 лева и 50 стотинки на един декар данък. Толкова ли е закъсала тази държава и местните бюджети, че искат да бръкнат в джоба на възрастните хора, коментира в предаването „Преди всички“ по БНР доц. д-р Огнян Буюклиев. Според него парите, които ще се изразходят, за да се обнови целия този регистър ще бъде в пъти по-скъпо от това, което ще събере държавата като приход.
 
Понеже е местен данък не знам някой нормален кмет би приел да изпълнява такъв данък. Аз мисля, че кметовете ще саботират този данък, смята доц. Буюклиев.
 
Председателят на Комисията по земеделие в НС Румен Христов заяви, че предложението за „данък градина“ не е минало без дебат от депутатите. Той самият е против този налог:
 
Ние приехме решение да не облагаме земеделските земи. Каква е разликата между земеделска земя, която е в края на селото и допира до полски земеделски земи, които не се облагат, а тази, която е в регулация – половин, един или два декара, да се облага. Второ – много е важно да си дадем отговор какъв е ефектът за фиска. Не подстрекавам към плащане на данъци, но ако един собственик на един декар земя не плати 5-те лева какво правим, завеждаме дело, съдим го и как си събираме тези пари?
 
Според Румен Христов предложението е грешка и ще посегне на най-уязвимата група от българското население - хората, които се изхранват от собствена продукция.
 
Вчера пред "Хоризонт" депутатът от ГЕРБ и член на бюджетната комисия в НС Диана Йорданова каза, че ГЕРБ обмислят оттегляне на предложението. Реформаторският блок също е против, категоричен е Румен Христов.
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!