Снежина Янакиева е на 29 години, биопроизводител от Плевен. От седем години се занимава с отглеждане на пчелни семейства. В нейната ферма има над 130 кошера.
 
 
- Как виждате българското селско стопанство след 10 години? 
Искрено се надявам след 10 години, дори и по-скоро, българското селско стопанство да е един отрасъл, в които все повече млади хора да намерят смисъл, да се занимават и да го развиват, като фермери.
 
- Защо избрахте кариерното Ви развитие да бъде именно в този сектор?
При мене хобито премина в професия. В началото всичко беше от любопитство към пчелите. Медът, който изкарвах, беше за лично ползване. С всяка изминала година увеличавах пчелина и в един момент осъзнах, че за да развия пчеларска ферма, трябва да се отдам изцяло на нея. С подкрепата на семейството ми напуснах работа и оттогава се занимавам активно само с пчели.
 
- Кое Ви амбицира? 
Да виждаш крайния продукт, който си постигнал с много труд и с много любов - няма нищо по-амбициращо от това.
 
- Как подбирате хората, с които работите?
Фермата ни е семейна и засега съумяваме да се справяме сами. Относно продажбата на продуктите ни, много внимателно подбирам с кого да работя. Оказа се доста трудно да намериш пазар, където качеството да определя цената.
 
- Кои са най-ценните уроци, които научихте от практиката?
С времето човек научава много неща. Аз не спирам да чета и да се интересувам от иновации, свързани със земеделието. Научих се, че земеделието е работа без покрив, и че за да успееш, няма да е лесно. През годините имах много трудности, но не се отказах. Напротив, амбицирах се!
 
- Как се прави успешен агробизнес в България?
Фермата ни е още малка, но съм си поставила ясни цели за това какво трябва да направя и как да го направя, за да бъда достатъчно конкурентна. Необходима е мотивация във всяко отношение. Трудностите, които възникват при производството, са изключително много. Особено трудно е за младите хора с малките ферми. 
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!