Силвия Бончева е красива майка на две големи момчета и животновъд от десет години. Заедно със съпруга си Бончо Бончев са се посветили на семейното стопанство в община Руен, Бургаско.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

За нея животновъдството е начинание, което много често те подлага на изпитания. Често се случват неприятни моменти и ситуации, с които трябва да се пребориш, но тези неща една жена ги може, категорична е Силвия.

Как се решихте да си направите семейна говедовъдна ферма?

Преди години взехме стар овчарник от бившето ТКСЗ и си набавихме крави, каквито можеше да закупим тогава. Повечето бяха кръстоски на Българско черношарено говедо. Постепенно се пренасочихме към породата Абърдийн ангус, защото решихме, че ще развиваме месодайно говедовъдство. Поддържахме 60 говеда, но сега са два пъти по-малко, защото решихме да се преориентираме и да сменим предназначението на фермата. 

Каква беше следващата стъпка, която предприехте?

Купихме 15 млади говеда, които са кръстоски между Българско родопско говедо и Джерсей. Вложихме много средства, изградихме централен млекопровод, доилно помещение, купихме вани и много други неща, за да можем да се включим към млечно направление. Идеята ни не е да даваме мляко в големи количества на мандра, а по-скоро бутиково производство на млечни изделия, като сирене и кашкавал в малки лимитирани количества, но с много добро качество. Затова се ориентирахме към тези две породи.

Какви инвестиции направихте през годините? 

Много средства погълна самата сграда, в която се хранят и доят кравите с разгъната застроена площ от 1000 кв. м, допълнителен навес от 400 кв. м,  хранилки за външно и вътрешно хранене, автоматични поилки, нов трактор с челен товарач/ Изградихме допълнителна декоративна дървена къщичка със санитарен възел и видеонаблюдение за персонала, дори имаме закрита озвучена беседка за специални случаи.

Как са разпределени ролите в стопанството? 

В него работим аз, майка ми и синовете ми. Съпругът ми работи в чужбина през повечето време. Поделяме си работата по семеен начин.

Опишете ни как протича един Ваш обикновен работен ден.

През повечето време държим кравите свободно пуснати на електропастир. При хранене ги прибираме в обора, пускаме телетата, които сучат, зареждаме кофите с биберони за отделените телета. После всичко се изчиства, вечер се повтаря същото и т.н.

Коя част от грижата за животните Ви доставя най-голямо удоволствие?

Всичко, свързано с отглеждането на кравите и теленцата, е приятно! Моментът, в който влезеш сутрин и видиш животните, които те посрещат и тръгват към хранилките, знаейки, че им носиш храна, е наистина безценен. Ражданията на теленца са истински празници при нас.     

С какви предизвикателства се сблъсквате като животновъди? 

Според мен животновъдството не е предизвикателство, а начин на живот. Но, за съжаление, наближава времето, когато то ще си остане едно невъзможно скъпо удоволствие. Ще се опитаме да задържим фермата въпреки трудностите, но вече не сме съвсем сигурни дали ще се справим.

Децата Ви проявяват ли интерес?

Галин е на 16 години, а Стоян – на 20 години. Те идват и помагат, но ни е съвсем ясно, че не свързват бъдещето си с фермата. Всички виждаме какво търпи браншът в момента. Опитвам се също да ги предпазя от сблъсъци с чиновници и администрация.

Как се разтоварвате в свободното си време?

Мия чинии по цял ден (смее се – бел. авт.). Работата и домакинството вървят ръка за ръка и се опитвам да ги съчетавам. Нямам много свободно време, но когато се случи, чета книги и правя декоративни животни, които раздавам на приятели.

Какво си пожелахте за новата година?

Да бъдем здрави и да запазим стопанството си!