Олга е дъщеря на ветеринарите Георги и Росица Мантарови, които преди 14 години поставят началото на малка семейна ферма. В нея отглеждат крави от породата Черношарено говедо, като днес те наброяват 110 глави. Стопанството е разположено в село Паталеница, Пазарджишко, по северната част на Родопския рид Каркария.
 
 
Как се случи така, че и Вие се включихте в семейния бизнес?
Аз съм биолог по образование. Исках да се занимавам с ДНК експертизи, но в България такава реализация е трудна. Съвсем логично беше, след като родителите ми имат ферма, тя да се развие и да затвори производствения цикъл. Така решихме да направим мандра, с която аз да се занимавам. До тогава работих във фармацевтични компании.
 
Използвахте ли евросубсидии за нейното изграждане?
Не, казват, че е много трудно да се кандидатства и се чака. Затова всичко правим с наши средства. Мандрата е скромна, но отговаря на всички изисквания. Капацитетът й е 500 л мляко на ден, но засега пазарът ни е малък и затова не работи всеки ден. 
 
Каква продукция реализирате?
От млякото произвеждаме бяло саламурено краве сирене и кисело мляко. Обучиха ни технолози. Аз правя лабораторните изследвания и отговарям за контрола на продукцията. С мандрата се занимаваме аз и съпругът ми. Иначе цялото семейство помага в отглеждането на животните.
 
С какви трудности се сблъсквате във Вашата работа?
Правенето на сирене само по себе си не е лесно, защото си има доста процедури, но най-труден се оказа пазарът. Всяка сряда сме на фермерския пазар пред Министерството на земеделието, а в събота работим за хората от нашия край и продаваме директно от мандрата. Имаме поръчки и по интернет. За съжаление, нямахме успех с биомагазините, защото, когато продукцията минава през няколко търговеца, тя се оскъпява. 
 
Как се променят клиентите през годините?
В началото подхождаха с недоверие. Не вярваха, че продуктът е истински, само от мляко. Но с времето те го оцениха като чист и качествен. Имаме клиенти, които са с нас от самото начало. Бавно и постепенно печелим и нови. Целта ни е да затвърдим позицията си и да си заградим един малък ареал с клиенти.
 
Планирате ли разрастване?
Нашата стока я няма по магазините. Продаваме само на фермерските пазари. Ако има повече такива, ще произвеждаме и повече. Тогава можем да помислим и за разрастване. Засега е трудно да се издържаме само от мандрата, затова съпругът ми работи допълнително.
 
Вие сте майка на малко дете. Как успявате да съчетавате ангажиментите?
Трудно, но се справяме някак си. Моята свекърва ми помага много. Тя гледа детето, когато съм в мандрата. 
 
Вие спечелихте отличието „Фермер на Тракия 2018“. Какво означава за Вас това признание?
Въобще не очаквах да спечеля, доста се изненадах. Да ме номинират сред толкова кандидати, които наистина са изявени в тази област, много ме зарадва. Тази награда означава, че има хора, които оценяват това, което правим. 
 
Фактът, че сте жена в този доминиран от мъжете сектор, пречи или помага?
Нито едно от двете. Специално в този сектор полът няма значение. Важно е какво правиш и как го правиш.
 
Какво Ви мотивира да продължавате напред?
Хората. Те харесват и консумират продукта, който съм направила. На мен също ми харесва това, което предлагам на пазара – нещо истинско, чисто, качествено.
 
Какво искате да се промени за в бъдеще?
Да се увеличат пазарите и ние да сме живи и здрави, за да работим. Да продължаваме все така. Да успяваме да се издържаме и да правим това, което обичаме.