Рапид КБ организира полева демонстрация на новия модел комбайн CLAAS LEXION 740 в землището на град Павел Баня, в стопанството на семейство Демиреви. Събитието е част от вече утвърдилата се практика на фирма Рапид КБ да показва новите модели CLAAS машини директно на полетата на своите клиенти, за да могат земеделците да добият най-добра представа за тях и да ги съпоставят с останалите машини от техническия си парк.
 
 
Демонсртацията започна с презентация от страна на екипа на фирма Рапид КБ, които разясниха какви са новостите при CLAAS LEXION 740.
 
“Комбайнът от тази година се предлага с Mercedes двигател, с 405 к.с. Новост е системата Dynamic Cooling. Тя е разположена зад двигателния отсег – като така засмуква чист въздух отгоре, вкарва го в охладителя, от там минава през двигателя и от там излиза от оребренията отстрани. Така се получава ефектът на въздушна завеса, която затиска надигналия прах и така предпазва комбайна да остане чист. Интересното при този ефект е, че въздушният филтър може да изкара до 3 дни без почистване.“
 
 
CLAAS LEXION 740 е иновативна машина, която предоставя на земеделските производители нисък разход на гориво и с до 20% по-висока производителност в сравнение с останали комбайни на пазара от този клас.
 
“Този комбайн е хибриден. Вършачния барабан е APS – състои се от други три барабана – ускорителен, вършачен и реверсивен. Около 30% от зърното се отделя още в ускорителния барабан, в специално монтиран кош, което от своя страна вдига производителността на машината с 20%. Сепарацията на зърното се извършва в роторите на база на центробежната сила. “
 
 
В допълнение на всички останали новости е и системата Jet Stream, която се състой от вентилатор с 6 турбини и е предназначена за обдухване на ситата. Това гарантира чистота на ожънатото зърно.
 
Комбайните на CLAAS са оборудвани с 3D система, която работи при наклонени терени. Тя динамично изравнява ситата спрямо терена и се грижи материала да се разпределя равномерно по цялата очистваща площ. 
 
 
Новото при CLAAS LEXION 740 е наличието на 4D системата, която бе отличена със сребърен медал на световното изложение Агритехника 2015. При нея роторите имат 5 клапи, които се отварят и затварят автоматично в зависимост от напречния и надлъжния наклон и се регулират оборотите на вентилатора, както и отварянето и затварянето на ситата в зависимост от наклона. 
 
Комбайнът е оборудван и с нов модел хедер.
 
 
“Това е ново поколение варио хедер. Рапичното дъно е вградено в самия хедер и не е необходимо тук да се удължава допълнително и операторът лесно може да настрои работната широчина от кабината. Самото задвижване на шнека и на ножовата греда се извършва чрез предавателна кутия и шарнирен вал. Новост тук е захващането на рапичния нож и делителя - без инструменти, а само чрез закрепващ механизъм.”
 
При проведената полева демонстрация, семейство Демиреви, успя да се запознае с всички новости в комбайн CLAAS LEXION 740 и да се увери, че машината предлага още по-голям комфорт по време на жътва и по-висока производителност.
 
“Машината е просто страхотна. Тя е нова, модерна. Ние като цяло сме привърженици на земеделска техника с марката CLAAS и затова нашия фокус е насочен към същата марка за покупката на нов комбайн. Машината е нова, добре технологично развита, производителна. Лесно е да се борави с нея, дори и неопитен оператор ще се справи с нея.”
 
 
Атанас Демирев, земеделски производител в землищата на община Павел Баня, сподели и опита си от работата с екипа на Рапид КБ:
 
“Страхотни професионалисти във всяко едно отношение. Много добре обучени сервизни техници, които имат отговор на всеки един наш въпрос.”
 
Повече информация за комбайн CLAAS LEXION 740, както и за възможностите за закупуване на машини с марка CLAAS,  може да получите от официалния вносител за  България Рапид КБ на телефон (02) 400 80 10 или в интернет на адрес www.claas.bg