Административният съд в Ямбол ще разгледа на 23 януари, сряда, от 11:00 часа жалбата на Ана Петрова от Болярово срещу заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) за заличаване на нейната овцеферма като животновъден обект.
 
 
Имало ли е през лятото на 2018 г. заразени с чума по дребните преживни животни овце в това стопанство? Според Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) поне една от взетите проби и дала положителен резултат за заразата. Стопаните Ана Петрова и Тодор Димитров обаче се усъмниха в издадените протоколи и заедно с доброволци отказаха да допуснат ветеринарните власти да извършат евтаназия на стадото.
 
През последните седмици поголовието във фермата се е увеличило със 70 агнета, съобщи БНТ. Едно от тях е родено от здрава овца, която през лятото е дала съмнителна проба за чума, стана ясно от публикация на Ана Петрова във Фейсбук. Според нея всички новородени агънца са здарви.
 
Снимка: Фейсбук
 
Съдебното дело продължава, но съдът е допуснал предварително изпълнение на заповедта на директора на ОДБХ за заличаване на фермата. Това означава, че предстоят два критични дни до следващото заседание на магистратите на 23 януари, в които ветеринари може да изпълнят заповедта и да извършат евтаназия на цялото стадо, тъй като стопанството вече няма регистрация.
 
Стопаните се надяваха на решение по делото още по време на съдебното заседание на 12 декември. Оказа се обаче, че ОДБХ е сменила адвоката си, а той се е разболял и делото беше отложено с месец.
 
Тогава адвокатът на фермерите Владимир Шейтанов заяви, че дирекцията се опитва да отлага процеса, за да постави съда пред свършен факт: животните да бъдат унищожени и това да лиши Ани и Тодор от важни доказателства по делото.