Да имаш земеделска земя и добро образование – това са някои от най-важните условия за успеха на всеки млад човек, който иска да прави съвременен бизнес в селското стопанство.

CAP4US: Практика и реални възможности за фермерите

Българските земеделски производители са свикнали да разчитат на себе си, като могат да получат и подходяща подкрепа от финансовите инструменти на Общата селскостопанска политика (ОСП) в Европейския съюз. 

Десетки студенти в Лесотехническия университет и фермери се запознаха с възможностите за земеделие и развитие на селските райони у нас в рамките на информационната среща, част от кампанията „ОСП работи за нас!“.

Тя се провежда от AgriGate Media, Института за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт.
Агрономството много често е потомствена професия. 

„Имам студенти, които са трето поколение агрономи. Но познавам и отлични специалисти, които единствени в рода си са избрали тази професия“, каза пред младежите проф. д. н. Димитър Греков, директор на „Център за продължаващо обучение“ към Аграрен университет, гр. Пловдив.

Той харесва афоризма, че земеделието е проста работа, но не е за прости хора. Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) специално отпуска средства за обучение и специализация на кадрите в селското стопанство.

Проф. Димитър Греков посъветва младежите да не се задоволяват с бакалавърската степен на обучение, а да се дипломират като магистри в избраната специалност. След това е добре поне веднъж на три години да преминават курсове за повишаване на квалификацията.

В същото време младите хора трябва да се погрижат за натрупването на практически опит. Полезно е професионалният им път да започне в добре работещо стопанство, а после може да продължат и самостоятелно.

Оценката на проф. Греков е, че браншове с огромен потенциал за развитие у нас са отглеждането на плодове и зеленчуци, а също и производството на качествени семена.

Къде сме ние на картата на европейските субсидии за селското стопанство?

„България може би е единствената страна членка, която има увеличение на бюджета за директните си плащания“, каза Пламен Абровски от Института за агростратегии и иновации.

Пламен Абровски: „Напълно разбирам, че на един земеделски производител субсидията никога не му е достатъчна. Това е нормално. Но ако се абстрахираме и гледаме чистите цифри, България е в златната среда. А по отношение на идеята за премахване на субсидиите - на директните плащания, имам предвид, може би на един определен етап след време и това ще се случи. Но за да се случи, първо субсидиите трябва да бъдат изравнени навсякъде в ЕС. Преди субсидиите да бъдат равни навсякъде, няма как да изчезнат.“

По думите му основното нещо, което трябва да продължи и в новата ОСП, това са директните плащания. Защото те са се доказали като възможност за гарантиране на доходите на земеделските производители, а това е най-големият проблем.

За да могат европейските фермери да произвеждат качествено и на достъпни цени, те трябва да имат сигурност. Тази сигурност им я дават директните плащания.

Според експерта най-важната промяна, която трябва да се случи в новата ОСП, е намаляването на административната тежест за фермерите.

Пламен Абровски: „Това е най-големият проблем за фермерите, защото всеки един от тях иска да работи. И да работи при едни постоянни, прости правила и да не се занимава с администрация. Това мисля, че е най-важното за фермерите да се случи.“

29-годишният Цветко Цветков е от Монтана, студент в специалност „Агрономство“ в Лесотехническия университет. Семейството му има овощни градини с праскови и нектарини. Продукцията продават в прясно състояние в региона – най-късно да два дни, след като плодовете са откъснати от дървото. Цветко вече има опит с европейските субсидии.

Цветко Цветков: „Кандидатствахме горе-долу преди около три или четири години, не мога да кажа с точност, специално за овощната градина. Но не успяхме да получим субсидии заради недостиг на точки. Решихме да си продължим въпреки това отглеждането на градината, след като сме направили вече инвестицията.“

Първият неуспех не го е разколебал нито за избрания път, нито за смисъла на европейската подкрепа.

Цветко Цветков: „Планът е такъв: след като вече получа професионална квалификация, получа своята диплома тук в Лесото, да кандидатствам по такава програма – дали пак за овощна градина или за някаква друга култура, все още не съм го решил. Но да, ще кандидатствам.“

Младият фермер вярва, че с работа в селското стопанство спокойно може да се издържа семейство. Може би не е така доходоносно, както в IT бранша, но животът е по-спокоен и е по-близо до природата.

Цветко Цветков: „Като цяло аз съм винаги бил на мнение, че всяка една храна, която ти ще дадеш на пазара, трябва спокойно да можеш да дадеш на твоите роднини, на твоите деца и т. н. Реално освен чиста продукция друга продукция според мен не трябва да има.“

Най-важната промяна, която младият човек би искал да види в новата ОСП, е работещ начин за избягване злоупотребите с европейски субсидии.

Парите на европейските данъкоплатци трябва наистина да отиват за подкрепа на хората, които работят в аграрния сектор и произвеждат храната ни. 

Следете темата на cap4us.agri.bg