Стратегическият анализ, който се изготвя от Института по аграрна икономика за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. към момента се доработва и в края на този месец ще бъде представен. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща със земеделски производители в град Бяла Слатина.

Десислава Танева: Благодарение на земеделците има живот в селата

Министър Танева посочи, че страната ни защитава позицията, която вече е дебатирана с бранша и е приета от Министерски съвет. Съгласно нея таваните на плащанията трябва да са въпрос на национално решение, да се запази и да се увеличи процентът на обвързаната подкрепа, както и да се запази националната преходна помощ. 

По думите й координационна група в Министерство на земеделието, храните и горите ще комуникира с бранша процеса по договаряне на новата ОСП. Тя допълни, че оперативният ръководител и членовете на групата ще бъдат в непрекъсната връзка с бранша. Целта е да се предприемат най-полезните и адекватни мерки в процеса по изготвянето на документите по новата ОСП.

„В края на юли ще бъде направена първата от поредицата ежемесечни срещи, на която браншът ще се информира за напредъка на всяка страна-членка по преговорите на новата ОСП“, допълни Танева.

Министър Танева посочи още, че все още няма споразумение по многогодишната финансова рамка, но се очаква то да бъде постигнато до края на годината. След това ще се пристъпи към финализирането и приемането на трите регламента, които ще определят правилата по новата ОСП.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg