Какви са перспективите пред земеделските стопани и как горещото политическо лято на 2019-а година, свързана с избора на нов Европейски парламент влияе на плановете им. 
 
 
За това разговаряха студентите от аграрните специалности на Русенския университет „Ангел Кънчев“, експерти и фермери. Срещата стана в рамките на кампанията „ОСП работи за нас!“, организирана от AgriGate Media, Институт за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт
 
 
За това как Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз се е променяла в годините, за да бъде от полза на стопаните и на потребителите, разказа Пламен Абровски от Института за агростратегии и иновации
 
 
Земеделският производител Пламен Пенев, който ръководи кооперацията „Калакоч 92“ беше пък реалният пример за студентите. Той беше категоричен: 
 
„Членството на България в ЕС коренно промени земеделието ни, а ОСП допринесе земеделието да достигне на едно световно ниво в България“, каза Пенев пред Фермер.БГ. 
 
Кооперацията, която Пенев ръководи, обработва около 15 000 дка земя, като заедно с това има и млечна ферма, тикви и над 150 кошера. 
 
 
„Лошото в момента е, че не знаем какво ще се случи с новата ОСП, което спира нашите бъдещи планове“, добави фермерът.
 
Той обясни, че притесненията му са свързани с това, че новата ОСП няма да бъде приета в рамките на този ЕП, защото в края на този месец предстоят избори. По този начин студентите добиха ясна представа, че от ОСП зависи голяма част от работата на европейските фермери. А защо това е важно, Пенев обясни: 
 
„Да стане ясно какви ще са новите правила. Много неща се писаха, много неща се загатнаха, но нищо конкретно не е ясно и във връзка с това ние сме в една почуда какво ще е бъдещето на земеделието в България“. 
 

 
За реализацията на младите хора, насочили се към аграрните науки и възможностите за образование в тази насока с учениците разговаря и проф. д.н. Димитър Греков, директор на „Център за продължаващо обучение“ към Аграрния университет в град Пловдив.  
 
Именно негов магистърски клас е завършил Пламен Гечев. 
 
 
Той разказа на студентите как три години след като е завършил образованието си е работил като агроном в земеделска кооперация в Русе. След като се е започнал с търговията на препарати, торове и семена, следващата логична стъпка, според него, е да запретне ръкави и да се заеме и със земеделие, като фокус планира да му бъдат зърнените култури. 
 
 
„Човек е хубаво да прави това, което поне долу-горе смята, че знае какво прави. 
Първата причина е, че когато бях в практиката, като агроном, на мен това много ми допадна – да бъда изцяло на полето. И смятам, че това е, което ми харесва“, посочи Гечев. 
 
Според него цифровизацията е на прага на българското земеделие и е въпрос на време  да стане ежедневие за фермерите да използват нови технологии. 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg