Войната между Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) привидно влезе във фаза „примирие“. Или не съвсем. Както Фермер.БГ вече информира, безпрецедентно Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) остана в сряда без Управителен съвет заради отказа на директора Мирослав Николов да подаде своята оставка.

 

Така всички плащания за фермерите се оказаха напълно блокирани. Земеделски и бизнес организации предупредиха, че заради войната между земеделския министър Димитър Греков и шефа на фонда Мирослав Николов рискуваме загуба между 500 и 2 млрд. лв.

 

В четвъртък стана ясно, че УС на ДФЗ е освободил Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. „На проведено заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ бяха освободени изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция Мирослав Николов и зам.-изпълнителният директор на ДФЗ-РА Виолета Александрова. До назначаване на изпълнителен директор на ДФЗ-РА временно да изпълнява длъжността беше избран Явор Гечев“, гласи официалното прессъобщение на МЗХ.

 

Вчера само половин час след прессъобщението на агроведомството обаче Николов и Александрова съобщиха, че не смятат, че са освободени от длъжност. Пред БНТ двамата обявиха, че ако е взето такова решение, трябва да се провери дали съвещанието на фонд "Земеделие" е свикано редовно и дали е легитимно. "Заседание се свиква четири дни по-рано", обясни Александрова. И тя, и Николов обявиха, че при нелегитимно заседание те ще обжалват пред съда евентуалното решение за уволненията им.
 

На проваленото в сряда заседание на управата на фонда бяха сменени голяма част от членовете и се смята, че представителите на ДПС и министъра са получили превес.

 

Междувременно източници, близки до Явор Гечев, съобщиха за Фермер.БГ, че са налице политически спекулации и опит за намесването на зам.-министъра в скандала МЗХ – ДФЗ. Според тях липсва правно основание за избора му. Хаосът продължи с твърдения на Николов и Александрова за нелегитимност на УС на ДФЗ. Двамата заявиха публично, че при нелегитимно заседание ще обжалват пред съда евентуалното решение за уволненията им.

 

Другият спорен момент е изборът на действащия зам.-министър Явор Гечев за шеф на ДФЗ. В петък сутринта министър Димитър Греков заяви: „Явор Гечев е избран временно, само до избора на нов изпълнителен директор на Фонда. Съгласувал съм с премиера Пламен Орешарски“, категоричен е Греков. По думите на Греков, още в следващите дни може да бъдат разгледани предложения за поста.

 

Отговорът на Гечев не закъсня: „До този момент не съм давал съгласието си да бъда избиран за и.д. изпълнителен директор на ДФЗ-РА, още повече, че съвместяването на двете длъжности - зам.-министър на земеделието и храните и и.д. изпълнителен директор на ДФЗ-РА е законово невъзможно", заяви преди минути Гечев. По думите му изборът е извършен без негово знание и съгласие. „Аз съм български зам.-министър и изпълнявам стриктно задълженията си", коментира Гечев.

 

Докато канонадата от оставки и назначавания явно ще продължава в следваща фаза, земеделските производители са категорични, че „този цирк трябва да спре“.

 

Фермер.БГ потърси за коментар браншови аграрни организации. „Не ни интересува как се казва директорът на ДФЗ. Единствено важно е Фондът да работи и да си изпълнява задълженията към производителите“, категорични са от аграрния сектор.

 

Венцислав Върбанов, АЗПБ: „Единственото важно нещо е тези хора да изпълняват закона и да си вършат работата. Нас не ни интересува как ще се казва директорът на ДФЗ, кой го е предложил и кой го подкрепя политически. За нас е важно е този, който е на поста директор на ДФЗ, да изпълнява стриктно служебните си ангажименти. Първото, което трябва да се случи, е ускоряването на всички действия, свързани с новия програмен период. Трябва да се разгледат в спешен порядък проектите, които от месеци са затлачени. Времето върви и до голяма степен от резултата от разглеждането на тези проекти зависи дали България ще успее максимално да усвои средствата за стария програмен период или ще трябва – както по САПАРД – да връщаме голяма част от предоставените ни средства. Нещата към момента са сложни, а ние не разполагаме с цялата информация затова е трудно да коментираме каквото и да било. Но е важно, новото ръководство на ДФЗ да си върши работата, да има прагматичен подход и оперативно първо да мобилизира силите на администрацията за работа, веднага след което да осъществи контакти с организациите на земеделските производители и фермери, за да се изчистят поне част от проблемите, около които продължава да има неяснота“.

 

Румяна Ангелова, НАЗ: „Не бих могла да коментирам конфликт или война е случващото се в МЗХ и ДФЗ. Категорична съм, обаче, че единствените потърпевши в случая сме ние, земеделските производители. Политическите игри нямат край. Нееднократно сме заявявали, че ДФЗ не работи. Проблемът е, че тези „игри“ рефлектират върху бранша. Затова вчера подписахме обща декларация с настояване за спешни мерки. Биопроизводителите са най-потърпевши, обречен е целият аграрен сектор. Трябва спешно да се назначат хора, които да работят. Много е важно и това новоназначените да имат необходимите акредитации, а не „само да се отбие номер“ - ако новият директор на ДФЗ не може да нарежда и да плаща, тогава няма как да излезем от ситуацията. Когато се прави нещо, то трябва да се прави с мисъл и цел, а в случая целта трябва да е една – бенефициентите да не са потърпевши. Ако Явор Гечев е вариантът, с който няма да се загубят средства – добре. Въпросът е защо това се случва чак сега? От месеци алармираме, че Фондът не работи, че земеделските производители нямат комуникация с тях, че не се разглеждат проекти, че изтичат срокове“.

 

Мъгърдич Хулиян, НСМСФП: „Проблемът е, че има сериозни разминавания между МЗХ и ДФЗ, което се отразява негативно единствено на фермерите. Забавянето по отношение на внесените проекти може да доведе до невъзможността да бъдат усвоени финансовите средства. В края на финансовия период сме и подобно забавяне е пагубно за фермерите. Лично мое мнение е, че каквато и рокада да се направи в момента, тя не би довела до ускоряване на нещата. Няма значение кой, има значение само дали този човек ще работи. Внесените проекти трябва максимално бързо да се обработят, да се подпишат договорите, за да могат фермерите да си изпълнят ангажиментите в срок. Другата спешна задача е работата по новия програмен период. Губим време в излишни разправии, а важните неща по Първи и Втори стълб остават нерешени. ПРСР 2014-2020 поне е изпратена за съгласуване, но по Първи стълб все още сериозни проблеми. Работната група, която трябва да изготви становищата, е с изключително натоварен график. Заседанията са всяка седмица, трябва да се правят избори между недотолкова добре изговорени и съпоставени варианти, защото сме притиснати от времето. Така се стига до ситуация да се вземат някакви решения просто защото трябва да има такива, а не защото са най-добри. Това е важното. До 1 август остават броени дни, а не виждам никаква готовност с документите за новия програмен период“.

 

Албена Сименова, БАБ: „Според колегите от БАБ, а сигурно и от другите браншови организации в аграрния сектор, в случая не толкова политически решения изиграха своята роля за смяната на ръководството на ДФЗ. Най-важният фактор е натискът от страна на браншовите организации, защото през последните месеци ние многократно алармираме, че Фондът не работи, което ощетява българските земеделски производители. За нас е важно ДФЗ да се ръководи от компетентен човек и също така експерт от системата, защото процедурата по получаването на необходимите спесименти също не е кратка, а сроковете за вземане на решения по отношение на проектите на фермерите са вече изтекли. Близо 1 000 са проектите, по които се чака спешно решение, от тях 50 са на биопроизводители. Най-важното е всички тези проекти в максимално оперативен порядък да бъдат разгледани и придвижени“.

 

Очаквайте продължение с още мнения на браншови организации от сектора !

 

 

Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!