Пловдивският панаир е дружество, към което има определен интерес и нашето мнение, което сме обсъждали с Емил Караниколов - изпълнителен директор на Агенцията по приватизация е, че това дружество би било добре да бъде извадено за приватизация още през настоящата година.

Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, по време на пресконференция. По думите на министър Лукарски Националната стратегия за приватизация е минала на одобрение в икономическата комисия и предстои да бъде одобрена от Народното събрание.


"Доста предприятия са извадени, има такива, които са готови за приватизация като мажоритарни пакети. Ние сме на мнение, че миноритарните пакети трябва да бъдат пуснати пред борсата . Има интерес към тях и от българските инвеститори и от чуждестранните инвеститори. Голяма част от дружествата, които биха донесли сериозна печалба и които са предмет на обсъждане в обществените среди са все още в т.н забранителен списък, както "Ел Би Булгарикум", така и голяма част от предприятията, свързани с военно-промишления комплекс. Тези предприятия могат да бъдат извадени за приватизация за продажба само с решение на Народното събрание. Моето мнение, че предприятията от военно-промишлен комплекс, като например основното ВМЗ - Сопот не би следвало да бъдат вадени от забранителния списък, защото това е една важна за България и света индустрия", каза министърът.


Относно Агенцията за дипломатически имоти - "Адис", която е под шапката на Министерство на външните работи, последното е дало вече становище, че това дружество не би следвало да се приватизира.


„Според нас и според Агенцията по приватизация в стратегията то би следвало да се заложи, защото интересът към него е много голям, може да доведе до много добър икономически механизъм, до добър ефект за българската промишленост", посочи Божидар Лукарски.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!