Бойко Борисов защити ДФЗ и разкритикува спекулациите за загуба на пари по старата ПРСР 2007-2013. Припомняме, че в медийното пространство се появиха публикации за орязани пари за "земеделие", които всъщност обаче са за общински проекти и нямат нищо общо с инвестиционните мерки в аграрния сектор.

 

„Няма скандал в Държавен фонд „Земеделие", каза Бойко Борисов и допълни: "„Ако има хора, които са извършили престъпления, ще бъдат вкарани в затвора. Затова са и проверките на ДАНС и прокуратурата".

 

Премиерът отрече България да е застрашена от рекордна финансова корекция от Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). „Средствата са изплатени, остава да получим още 5 милиона евро", обясни Борисов.

 

Освен това шефът на ДФЗ Румен Порожанов обяви категорично, че изнесените публикации са манипулативни и наложената санкция след одит на общинските мерки е в размер на 19.5 млн. евро. „Този одит е свързан и с друг, който в момента върви към финал. Пак се проверяват общински проекти за периода 2012-2014 г. В рамките на тези два одита и на базата на предоставените от нас допълнителни данни и аргументи отпаднаха много от предварително обявените прогнозни санкции“, казва изпълнителният директор на Фонда. Той допълва, че е отпаднала и заплахата от глоба за 96 млн. евро, свързани с Гаранционния фонд.


 „Спасихме още 100 млн. евро, с които ЕК искаше да ни санкционира заради авансите, които Разплащателната агенция е предоставила преди да са приключили промените в Закона за обществените поръчки. Бяха признати нашите аргументи и остават около 33 млн. евро, за които съвсем скоро предстои помирителна комисия“, обяснява изпълнителният директор и подчерта, че Разплащателната агенция в целия процес на разглеждане, одобрение, разплащане и последващ контрол стриктно спазва акредитираните процедури и правилата на Европейския съюз.

 

 

 

 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод проверките от ДАНС във фонда.