Роботите ще бъдат приемани за даденост по полето. Данните ще се простират директно от фермата до цифровия облак, до рафта на супермаркета и до табелата на потребителя. Този момент не е далеч, каза федералният министър на храните и земеделието Юлия Кльокнер по време на изложението „Зелена седмица“ в Берлин.
 
По нейна покана министрите на земеделието на 74 нации и представители на международни организации дискутираха ролята на цифровите технологии в земеделието. Това се случи по време на 11-ия Глобален форум за прехрана и земеделие, който се проведе в рамките на международния панаир.
 
Един от двата основни въпроса беше как всеки фермер да получи достъп до цифровите технологии и как да ги използва. А вторият поставяше проблема как да се гарантират сигурността и контролът на данните.
 
 
По думите на Юлия Кльокнер Германия планира да заделя 15 млн. евро годишно в периода от 2019 г. до 2022 г. Идеята е да се създадат дигитални изпитателни зони във ферми из цялата страна. С тяхна помощ ще се проучи какво може да постигне дигитализацията на практика – как тя ще помогне за пестенето на ресурси, опазването на околната среда и здравето на животните, защитата на потребителите.
 
Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган се оплака от пропуските в широколентовото покритие в Европа. То не позволява на много селски райони да бъдат конкурентоспособни. По думите му не е достатъчно държавите членки да включат дигитализацията в своята политика. Те трябва да гарантират, че заложените програми и технологии ще бъдат действително изпълнени.
 
Австралийският министър на земеделието Дейвид Литълпрауд даде за пример сателитна технология, която четири щата в страната му въвеждат след период на изключителна суша. Животните вече са оборудвани с GSP транспондер, с помощта на който стопаните измерват влиянието на пашата върху растителността. Когато те са заклани, скенерите се използват за измерване на качеството на месото. Този метод за независима оценка намалява напрежението между производители, преработватели и потребители.
 
Хосе Грациано да Силва, генерален директор на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, подчерта, че цифровизацията ще бъде от полза за дребните собственици, които осигуряват около 56% от производството на храни. С достъп до Интернет те ще могат да продават дори малки количества и ще получават по-добри доходи, вярва той.
 
Заместник-министърът на земеделието и селските райони на Китай Ку Донгю сподели неговото мнение. Китайското правителство насърчава използването на мобилни телефони и високоскоростен Интернет в селските райони. Основната цел е да се увеличи онлайн търговията, която вече е процъфтяващ пазар.
 
снимка: pixabay
 
Наред с многото възможности на цифровизацията обаче платформите, които боравят с голям обем от данни, крият своите рискове, предупреди Маргит Готщайн от Берлинския сенат. По думите й този, който отговаря за данните, може да упражнява решаващо влияние върху веригите за създаване на стойност.
 
Експертът Лиам Кондон обясни, че събраните данни не принадлежат на компанията, а на земеделските производители. Те следва да се използват само за целта, за която са били поискани, а не за разработване на алгоритми например. Освен това те не трябва да се предоставят на трети страни, допълни той.
 
На финала стана ясно, че Организацията по прехрана и земеделие планира създаването на независим международен цифров съвет. Предстои да се оценят възможностите и рисковете от дигиталните технологии за селското стопанство и селските райони. Ще се разработят методи, които да определят нивото на цифровизация по света. Чрез тази система за цифрова диагностика ще се адаптират решения за всеки конкретен регион.