Могат ли български ферми да задоволяват нуждата от говеждо и агнешко месо на вътрешния пазар? На този въпрос ще отговорим заедно с Борда по говеждо и агнешко месо у нас.

Статистика: Как се променят животновъдните стопанства за година

Бордът има за цел да помогне на потребителите да намерят най-качественото говеждо и агнешко месо, произведено в български ферми. Затова и младата организация създава индустриален стандарт (система от правила), който осигурява проследяемост на продукта и верификация на произхода на храната в духа на добрите практики за устойчиво животновъдство и хуманно отношение към животните.

Всъщност Бордът по говеждо и агнешко месо идва точно навреме, за да покаже, че разбиранията у нас за изцяло сбъркани и да ги преобърне - за доброто на фермерите и на потребители.

COVID-19 и пазарът на говеждо и агнешко месо

Пандемията Covid-19 разтърси изцяло икономиките на целия свят. Като ефект от това хората в цяла Европа останаха вкъщи. А като потребители рязко свиха своите разходите, с цел да успеят да се справят с дългата епидемия и последиците от нея. Появи се обаче и страх от икономическа рецесия, който почти закопа цените на производителите. А от друга страна цените на етикетите в търговската мрежа и в момента не спират да се повишават.

Ирландия вече се справи с последиците, призовавайки своите говедовъди да продадат готовите си за пазара животни на най-приемливите цени за купувача. Според ирландските анализатори само по този начин фермерите ще могат да си гарантират възможно най-добрата цена, която след месеци може вече да не съществува. 

Кризата у нас ясно показа, че моделът ни е тотално объркан, тъй като в резултат на 13 години мерки “на глава животно” и липсата на регионална политика, доведоха от отглеждане на месодайни крави за месо до млечни. И то без почти никакви пасища. А това, от което потребителят има нужда, е месо на оптимална цена, което да е с гарантиран произход, добро качество и най-вече - произведен в България.

Стандартът, който Борда по говеждо и агнешко месо създава, ще гарантира на потребителя именно това - българско, качествено месо на добро цена.

“Този стандарт e доброволен и всеки фермер би могъл да покрие неговите изисквания, за да гарантира здравословна храна. Знакът за качество на стандартa ще бъде гаранция за потребителя относно безопасността и произхода на храната, както и процеса на нейната преработка”, обясниха от Борда за Агри.БГ.

Освен въвеждане на правила, Бордът си е поставил за цел и да повиши кулинарната култура на потребителя относно приготвянето и консумацията на говеждо месо и месни продукти. 

“Вярваме, че с постигане на нашите цели, ние ще осигурим по-здравословен начин на живот на нашите деца!”, категорични са от Борда.