Животновъди алармираха, че в някои мандри овчето мляко не се изкупува. Като причина за отказа на преработвателите да изкупуват овче мляко, фермерите изтъкват заразата от Син език.

 

„Заразата не се предава на млякото, дори животното да е болно. Проблемът идва от използването на препарати за дезинфекция и дезинсекция. Освен оборите и торищата, и самите животни също трябва да бъдат обработени с препарати, включително и вимето.

 

Целта е да се предпази животното от ухапване от комари, които разнасят заразата. Възможно е, обаче, третирането с препарати на вимето до доведе до преминаването им в млякото“, обясни на въпрос на Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

 

Чилингиров уточни, че в момента за равнинните и полупланинските райони средата на август е края на периода на млечността на овцете. „В този период, освен че количеството мляко е вече минимално, нормално се променя и физико-химичния състав на млякото. То става по-гъсто, трудно се обработва и не може да се произведе качествено сирене“, заяви Чилингиров.

 

По думите му в планинските райони на страната още около месец ще има добър млеконадой, а отказа на някои мандри да изкупуват мляко вероятно е вид превенция от тяхна страна във връзка именно с третирането на животните с препарати.

 

„Проблемът не е в млякото и неговото изкупуване (поне по това време на годината). Проблемът е по-скоро друг – в стадата вече започват да се пускат кочове. Само че те не са изследвани за бруцелоза. Това е опасното“, категоричен е Чилингиров.

 

По думите му е необходима държавна подкрепа, за да получат българските животновъди същите обезщетения, каквито получават колегите им от другите европейски страни. „България не е изключение по отношение на наличие на огнища на Син език.

 

В другите държави, обаче, има сериозна държавна политика за превенция и лечение на животните. Затова и подобни епидемии не се отразяват пагубно на сектора в страни като Италия и Гърция, например.

 

Напротив, солидната подкрепа на държавата в тези страни води до възход на животновъдството през последните години. Очакваме аналогична политика и у нас“, допълни Чилингиров.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!