Доволни сме, че имаме конструктивен диалог както със Земеделското министерство, така и с Министерски съвет. Това коментира пред Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация ( НОА ) .

 

Ясно е, че всички жиотновъдни организации трябва да работим заедно с институциите, за да има резултати – както в момента с увеличените субсидии за сектора.

140 млн. лв субсидии за обикновения човек звучи наистина много, но нека не забравяме, че това са средствата за кози, за овце, биволи, говеда, а в страната те са хиляди на брой.

Разпределението на средствата е по следния начин  - 32,2 млн. лв за овце, за крави – 60 млн. лв, за биволи – 2 млн. лв. Очакваме от днес най-късно до петък всеки фермер да си получи парите. Първоначално ще бъдат иозплатени по 30 лв за овце, 140 лв за крави, 200 лв за биволи. Останалата част от сумите ще бъде преведена през януари – съответно – по още 11 лв за овце, 60 лв за крави и 150 лв за биволи.


Очаква се през ноември да има плащания по нитратната директива, а през декември – по Агроекологичната мярка, съобщи още Бисер Чилингиров.


За повечето фермери, средствата, които ще получат, вече са предварително изхарчени. Имаме големи кредити към банки, към Държавен фонд „Земеделие“. Това е така, защото браншът работи с най-ниските изкупни цени. И като добавим високите цени на фуражите, на горивата, електроенергията, ние сме под себестойността на продукцията.

Признаваме, че срещаме разбиране и подкрепа от управляващите, но има още върху какво да работим. Това са първи стъпки за спасяване на животновъдството в страната, каза още Чилингиров.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!