Биопроизводителите най-вероятно ще получат отделен бюджет по мярка 121 Модернизация на земеделските стопанства по Програмата за развитие на селските райони.

Това каза пред Фермер.БГ председателят на Българска асоциация Биопродукти Милен Стоянов.

По информация на Стоянов екипи на Министерство на земеделието и храните работят заедно с Държавен фонд Земеделие за промяна на наредбата за прием по мярка 121, така че да има отделен бюджет за модернизация на биостопанствата. Очакванията на биопроизводителите са този бюджет да е между 2 и 3 млн. евро.

Фермер.БГ припомня, че биопроизводителите сами поискаха гарантиран бюджет за модернизация на стопанствата си през миналата седмица, след като в първоначалния вариант на Наредбата за прием, специален бюджет за тях не беше предвиден.

Тогава от БАБ припомниха, че освен гарантирания бюджет в размер на 5 % от средствата по мярка 121, през 2011 г. със Седма нотификация на ПРСР бяха прехвърлени 33 млн. лева от мярка 214 към мярка 121 на Програмата с изричното решение на Комитета по наблюдение, а преди това и на Работната група по Ос 2, тези средства да бъдат отпускани целево за проекти за модернизация на биологични стопанства. С този мотив биопроизводителите настояха Заповедта на Изпълнителния директор на ДФЗ да бъде изменена и да се отдели бюджет за прием на проекти на биологични земеделски производители и такива, които са в преход, както в предходния прием по Програмата.

Подробности за промените в Наредбата, заделения бюджет и сроковете, в които ще се приемат проектите на биопроизводителите, очаквайте по-късно във Фермер.БГ.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!