Семейство от Смолянско произвежда биологичен мед. Величко Йорданов, собственик на биологичната ферма за пчели разказа, че идеята за произвеждането на биологичен мед е взаимствал от Германия. По думите му е много трудно да се произвежда биологичен мед, тъй като районът е беден на биологично чиста растителност, от където пчелите трябва да пашуват. Към момента добивите от биологичен мед са малки, но качествени. Различното при отглеждането на биопчели е, че те не могат да се подхранват, както обикновените пчели. Пролетното подхранване се извършва от специални пити, които са на медна основа, като те са много скъпи. Според Йорданов отглеждането на пчели по концесионален принцип не е много ефикасно, защото в повечето случаи пчеларите „изнудват” пчелите да работят и по този начин ги губят. „На този етап в България не се прави огромна разлика между биомеда и концесионалния мед”, заяви Йорданов.

Семейство Йорданови отглежда 69 пчелни семейства по биологичен начин, като благодарение на спечелен проект, са получили още 40 пчелни семейства. Величко Йорданов е категоричен, че иска и неговите три деца, да се занимават с биологично земеделие.

За да се подпомогне отглеждането на биопчели, семейство Йорданови са засели и близо три декара риган, където пчелите могат да пашуват. При биологичното отглеждане на пчели, няма допълнително внасяне на захарен сироп, гликози и т. н, от това, което пчелата събере от природата се прави медът. Такъв вид земеделие трябва да се практикува на отдалечено място от промишлените предприятия, обяснява Йорданов и допълва, че е необходимо непрекъснато да се водят регистри за цъфтежа на растенията и пчелните семейства.

Величко Йорданов посочи, че отглеждането на биологичен мед е доходоносен бизнес. Точно поради това, той иска да увеличи мястото за пашуване на пчелите, като си направи още насаждения от риган. Находчивото семейство дори е готово да залеси изгорели горски площи с фиданки за акация. Според Йорданов, биологичното земеделие има бъдеще в България. Едно бурканче от биологичен мед се продава за 10 лв. Скоро представители на Европейската комисия ще посетят фермата за биомед на Величко Йорданов.

източник: радио "Фокус"-Смолян