Лошите метеорологични условия и климатичните аномалии се отразиха негативно на тазгодишното производство на ягоди в село Осиково, Смолянско. Това обясни Велин Палигоров, кмет на селото. Той добави още, че добивите тази година са много по-слаби в сравнение с предходните. 

 

„Заради високи температури през пролетта ягодите тръгнаха да растат почти с месец по-рано, след това температурите рязко паднаха. Падна слана, която ги попари и изгори първия цвят. След това се повъзстановиха, но пък имаше силни дъждове, падаха и градушки. Всичко това се отрази много неблагоприятно на добивите”, уточни кметът и допълни, че в момента има още ягоди, беритбата продължава, но вече е към приключване.

 

По неговите думи миналата седмица в селото е валял пороен дъжд, паднала е и градушка, която е засегнала само нивите, които са разположени на най-високите места. Поройният дъжд обаче е нанесъл по-сериозни поражения. В следствие на валежа има изнесен път, който води до обработваеми ниви.

 

„Тези температурни аномалии много зле се отразяват на земеделската продукция. Слаба е не само ягодовата продукция, картофите също слабо вървят”, заключи Палигоров.