Световната компания в производството на препарати за растителна защита Байер България, дивизия КропСайанс успешно приключи традиционните срещи със земеделците в Правец. Както на останалите места в страната, където се състояха те – Поморие и Златни Пясъци, така и в Правец, фермерите от района на северозападна България се запознаха с най-новите решения за иновативно земеделие, презентирани по атрактивен начин пред тях от Байер.
 
По време на срещата, компанията отчете изключително доброто навлизане на българския пазар на новия фунгицид Солигор, който от миналата година се наложи много активно на пазара и зае своето място.


 
Ивелин Тончев, Мениджър техническа и развойна дейност в Байер България, дивизия КропСайанс обобщи: Успехът на Солигор не беше случаен. На първо място той дойде в много подходящ момент, когато след тежката 2014-та година повече от земеделците се увериха, че имат нужда от най-малко две фунгицидни третирания и вече тук дойде тънкият момент с какво да бъдат направени тези две фунгицидни третирания и как да бъдат позиционирани. Солигор е един изключително ефикасен фунгицид с изключителна комплексност по отношение на действието срещу пълния спектър от болести.

Редица производители отчетоха добрите резултати, които са постигнали именно с използването на Солигор. Един от тях е земеделският производител Момчил Петров от село Баница, общ.Враца: „Миналата година при тежката и влажна есен и пролетта също беше доста неблагоприятна. Използвах като първо фунгицидно пръскане Солигор. Перфектно опазване на посевите, проблемите които имах бяха физиологични, не бяха свързани с болести, борбата с болестите и със заболяванията с едно фунгицидно пръскане със Солигор се контролираха както при пшеницата така и при ечемик“.

 
Акцент в продуктите за 2016 г. бе поставен и върху премиалните продукти като фунгициди на Байер – Сфера Макс и Зантара. Това са изключително подходящи продукти за второ фунгицидно третиране, благодарение на много широкия си комплексен спектър от контролирани болести и допълнителната добавена стойност, благодарение на своя физиологичен зелен антистрес ефект.
 
Подробности разказа Ивелин Тончев: „Зантара е най-новият ни фунгицид на базата на SDHI това е Биксафен, който дойде в един момент когато всичко останало в западна Европа започна да се огъва под натиска от Септория заради резистентност но в случая в България ние все още нямаме проблем с тази резистентност и Зантара идва като едно естествено решение за запазване на всички други активни вещества така, че да могат фермерите още дълги години да се ползват от тяхната ефикасност благодарение на това, че вкарахме един съвсем нов механизъм на действие а именно Биксафен на Зантара“.
 
За използването на Сфера Макс и Зантара и отчетените резултати от тяхното използване, мнение сподели Димитър Донев, собственик съм и управител на събирателно дружество Карина, който от дълги години работи с продуктите на компанията: „За втори фунгицид се наложи да използвам отново продукт на Bayer, Сфера Макс на половината от площите и Зантара на другата половина. Въпреки засушаването което се получи в сезона имаше чудесен зелен ефект и един перфектен според мен добив в нашия регион. За пръв път миналата година използвах и на една част от площите със слънчоглед фунгицида Сфера Макс, който за разлика от конкурентните продукти е доста по-ниско ценово и разликата между третираната площ и контролата в добива ми беше около 50 кг.“

 
По време на презентацията стана ясно, че тази година при царевицата Байер ще предложи една революционна нова технология, а именно Капрено, като единствено в Европа България и Унгария ще бъдат двете страни, които ще могат да предложат на пазара Капрено. Капрено идва в момент когато земеделци се чудят на коя от двете основни технологии да заложат, дали това да е почвеното приложение или вегетационната борба с плевелите, Капрено идва точно по средата.
 
„Това е хербицид за приложение между 3-ти, 4-ти до 5-ти лист на царевица евентуално, говоря чисто технологично иначе прозореца е по-широк. Хербицид с вегетационен ефект, който обаче има и много стабилно почвено последействие и не допуска след вегетационното справяне с плевели вторично заплевяване от дъждове, които идват на по-късен етап, така че от една страна фермерите могат да получат много стабилен ефект независимо от условията“, обясни Ивелин Тончев.
 
В рапица последната иновация, която Байер представи е продуктът Тилмор, който влезе на пазара още миналата есен и някои от земеделците успяха да се възползват от този чудесен фунгицид с растежнорегулаторен ефект. „Тилмор успява да запази дори и по-малките растения при едно не равномерно поникване, регулира растежа на по-силните растения но по-малките растения също оцеляват, тъй като растежнорегулаторния ефект не е на базата на хербицидно въздействие а е на базата на страничният ефект, който идва от фунгицида“, каза Тончев.
 
Друга интересна новост, която  Байер презентира на срещата си със земеделците е Ламфикс - полимерно лепило, което се прилага в самия край на вегетация, за да се постигне едно допълнително заздравяване, слепване на шушулките и да се ограничи разпиляването при жътва.

 
В рапица Байер представи още едно нововъведение, това е съвсем новия фунгицид на Байер - Пропулс, който идва като наследник на Прозаро. Ефектът в използването на новият препарат се изразява най-вече в заздравяване на шушулките на рапицата, което намалява разпиляването при жътвата.
 
Как ще се развива пазарът през 2016 и кое прави земеделците успешни в края на представянето мнение сподели Жечо Мурзов, Мениджър Продажби в Байер България, дивизия КропСайанс: „Според мен земеделците са не обикновени хора, за това защото са минали през много трудни моменти и много хубави моменти и тези които са оцелели съм сигурен, че са хора, които могат да взимат правилните решения. Аз смятам, че правилното решение в бъдещата ситуация, която идва това ще бъдат иновациите, защото имаме фиксирани разходи, от които не можем да се измъкнем и единствения начин да бъдем  сполучливи и успешни е да увеличаваме добивите а от там и добива на декар за това им пожелавам да бъдат хора, които изкарват сериозни резултати с иновациите, които предлага Байер“.