Българският биопроизводител Албена Симеонова беше избрана с пълно мнозинство за член на Борда на IFOAM EU на проведеното в Нюрнберг, Германия отчетно-изборно събрание на европейското бюро на Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM). За българката са гласували 160 от общо около 200 делегати на 7-мата отчетно-изборна среща на IFOAM EU.

 

След като е ясен съставът на новия Борд на IFOAM EU става ясно, че Албена Симеонова е единственият представител на Източна и Централна Европа. „Щастлива съм, разбира се, защото във федерацията Германия, Италия, Франция имат традиционно много силно лоби и преди началото разбрахме, че те са лобирали за други кандидати от Източна Европа. Няма как да не съм щастлива от факта, че България влиза в ръководството на федерацията“, сподели в ексклузивно интервю за Фермер.БГ Албена Симеонова.

 

Симеонова е категорична, че от позицията, на която вече е, ще продължи още по-активно да отстоява правата на биологичните производители. „Ще продължа борбата срещу ГМО. 2014 г. е Европейска година на семейното фермерство и ще се посветя изцяло на малките и семейните ферми. И ще работя – и на национално, и на европейско ниво, за достойно представяне на биоземеделците. Сигурно знаете, че в новата ПРСР са заложени около 100 млн. евро за 7 години за биологично земеделие.

 

До момента за подпомагане на биологичното земеделие са били предвиждани около 50 млн. евро годишно, което означава, че орязването на финансирането е много сериозно. При това без да се включват животновъдството и пчеларството, както и средства за модернизация и инвестиции“, заяви Симеонова на въпрос на Фермер.БГ кои ще са приоритетите в работата й като член на Борда на IFOAM EU.

 

Тя припомни, че IFOAM EU внесе в края на миналата година Стратегия за развитие на биологичното земеделие в Европа в Европейската комисия. В края на февруари ще се проведе финалната среща по обсъждане на стратегията, през април се очаква да бъде разгледан европейският екшън-план на за развитие на биоземеделието, внесен от IFOAM EU.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!