На заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 26 януари 2015 г.  България ще настоява да бъдат предприети мерки на ниво Европейски съюз (ЕС), които осигуряват подкрепа на всички производители на мляко и млечни продукти в ЕС. Това е записано в одобрената от Съвета по европейски въпроси проект на позиция. 
 
На Съвета Европейската комисия ще представи информация във връзка с руската забрана за внос на селскостопански продукти от ЕС. Земеделските производители в България понасят загуби от наложената от Русия забрана за внос, като най-засегнати са секторът на млякото и млечните продукти и секторът на плодовете и зеленчуците.
 
Свиването на пазара на мляко и млечни продукти рефлектира върху изкупната цена на млякото. Затова за страната ни е особено важно в този сектор да бъдат предприети мерки на ниво ЕС, които осигуряват подкрепа на всички производители в Съюза. Считаме, че Европейската комисия трябва да изготви допълнителен анализ на актуалната ситуация на пазара, въз основа на който да се вземат решения за следващи мерки за неговото стабилизиране. Бихме подкрепили въвеждането на експортни субсидии за сирена, включително българските бяло саламурено сирене и кашкавал. България ще оцени положително предоставянето на възможност на държавите-членки да прилагат временна държавна помощ по отношение на производителите на мляко, за да се избегнат масови фалити и загуба на поминък в цели региони.
 
По отношение на сектора на плодовете и зеленчуците България настоява предвиденото удължаване на срока на механизма, основаващ се на подпомагане за определени количества продукти, да се прилага и по отношение на държавите членки, на които беше предоставена възможността за прилагане на мерките за количествата до 3000 тона, до достигане на този лимит. 
 
Предвижда се Председателството да представи своята работна програма за първата половина на 2015 г. в областта на земеделието, рибарството, ветеринарните въпроси, безопасността на храните и фитосанитарните въпроси и горското стопанство. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!