България ще предложи за износ в Япония вина, млечни продукти, розово масло, рибни продукти и други стоки по време на предстоящото посещение на японския премиер Шиндзо Абе в София, стана ясно от съобщение на Министерството на икономиката.
 
 
В периода от 12 до 17 януари Абе ще посети ЕС, като ще направи обиколка на шест източноевропейски страни - Естония, Латвия, Литва, България, Румъния и Сърбия. Това ще са първите посещения на японски премиер в тези държави.
 
"Ще разширя границите на японската дипломация и ще потвърдя нашата близка координация по въпроса за Северна Корея други неотложни проблеми пред международната общност", заяви Абе на среща на правителството и управляващата коалиция, цитиран от националната информационна агенция Киодо, цитирана от БТА.
 
На 1 януари 2018 г. България пое ротационното председателство на Европейския съюз за период от шест месеца, припомни Киодо.
 
 
 
В навечерието на визитата българското икономическо министерство отчете рекорден годишен стокообмен с Япония  на стойност 151 млн. долара - най-високото равнище на взаимната търговия от 2008 г. досега.
 
Има възможности за навлизане на редица български продукти на японския пазар като вина, млечни продукти, розово масло, рибни продукти и други, стана ясно по време на среща на японския посланик Масато Ватанбе със зам.-министъра на икономиката Александър Манолев в началото на миналата седмица.
 
 
„Желанието ни е да поощрим българо-японския търговско-икономически обмен с повече срещи на правителствено ниво и контакти между бизнеса от двете страни“, отбеляза зам.-министър Манолев.
 
„През последните години има позитивна тенденция на нарастване на японските инвестиции в България и трябва да използваме този факт, за да поканим и други японски компании да дойдат в България“, каза посланик Ватанбе.
 
Зам.-министър Манолев подчерта и важността на приключилите преговори за Споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС, което се очаква да се отрази и на търговските отношения на страните-членски с азиатската държава. Документът предвижда отпадането на редица мита и нетарифни административни ограничения от началото на 2019 г.
 
Очаква се, че японският премиер да пристигне у нас с два самолета и голяма бизнесделегация.