Близо 90 000 птици са унищожени до момента във връзка на констатираните огнища на инфлуенца по птиците (грип). Първото огнище на болестта беше констатирано в средата на месец октомври в животновъден обект за отглеждане патици, собственост на „Мейпъл Лийф Полтри“ ЕООД в добричкото село Стефаново. Там са унищожени близо 11 000  птици, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 
 
 
Второто и третото огнище бяха констатирани в хасковското село Узунджово и в сливенското село Глушник, в лично стопанство - ферма тип „заден двор“. За ликвидиране на заболяването бяха унищожени над 1500 птици.
 
 
Четвъртото огнище беше констатирано на 3 ноември в животновъден обект за отглеждане на патици, собственост на „Алианс Агрикол“ ООД в ямболското село Зимница, където бяха унищожени близо 8 000 патици
 
Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта беше умъртвено и цялото стадо кокошки-носачки в животновъден обект собственост на „Милениум 2000“ ООД в землището на село Зимница.
 
Фермата е в непосредствена близост до констатираното огнище и попада в 3-километровата зона, в която се унищожават всички възприемчиви животни. 
Унищожени са близо 68 000 кокошки-носачки. Към момента на територията на област Ямбол е констатирано само едно огнище на заболяването във ферма за патици.