В граничните общини на Благоевградска област ще се извършват ежедневни прегледи на дребни и едри преживни животни като превантивна мярка от заразяване с болестта заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни. Това каза по време на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Благоевград д-р Атанас Григоров от ОДБХ- Благоевград. 
 
Както Фермер.БГ писа няма огнища на зараза в България, най-близкото огнище е в Одрин, Република Турция.  
[news]
Нодуларният дерматит представлява вирусно заболяване по едрите преживни животни, което се предава механично чрез насекоми и кърлежи. Вирусът нанася големи икономически загуби. Смъртността при него достига до 10 % - 15%. При поява на заболяването в България, ние няма да можем да изнасяме три години месо или продукти от животински произход. След този период се прави мониторинг и след доказване, че не съществува зараза ни допускат на пазара. Вирусът се разпространява изключително бързо чрез различни механизми и при поява на заболяването в едно стадо трябва да бъдат убити всички животни, обясни д-р Григоров. 
 
От изключително значение е строгият контрол на движението на животни през границата. Те могат да се предвижват само със санитарни документи. Особено важно е ранното откриване на заболяването, ето защо започват и ежедневни прегледи на животните. 
 
В края на юни от БАБХ съобщиха, че във връзка с болестта превантивно вече са въведени в състояние на повишена епизоотична готовност Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. 
 
Извършват се ежеседмични клинични прегледи на едрите преживни животни, отглеждани в общините, граничещи с Република Турция и Република Гърция, където е забранено и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни. Информирани са кметовете на населените места, както и лицата, отглеждащи едри преживни животни, за клиничните признаци на „заразния нодуларен дерматит“. 
 
Напомнят се мерките за биосигурност в обектите с едри преживни животни и задължението на стопаните, при съмнение за заболяване или смъртност незабавно да бъде информиран официалния ветеринарен лекар. Провеждат се и срещи с фермерите за запознаването с начините за извършване на дезинсекция, както и подходящите инсектициди.
 
Заразният нодуларен дерматит не е зооноза ( не се предава от заболели животни на хора) и не представлява опасност за човешкото здраве. Той е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се с треска и изрив от възловидни образувания по кожата. Болестта нанася големи икономически загуби вследствие на намален или изгубен млеконадой, вреди на качеството на кожата, както и други производствени загуби, вследствие ограничаване на търговията и невъзможност за движение на едри преживни животни и продукти от тях, от засегнатите региони.
 
Основният начин на предаване и разпространение на болестта е предимно механично чрез комари, мухи и други насекоми и кърлежи, както и чрез директен контакт между здрави и болни животни. Заразени с вируса фуражи, водопои, оборудване, превозни средства и постеля, също могат да бъдат източник на зараза.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!